Matei Dobrovie, deputat USR: Premierul Tudose face de râs România la Bruxelles

La  întâlnirile cu oficialii europeni, Mihai Tudose a retras măsuri economice importante propuse de PSD precum taxa pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate. Premierul PSD a încercat să dea asigurări oficialilor europeni că ţinta de deficit de 3% nu va fi depăşită şi că nu vom mai avea o altă ordonanţă 13. Mai mult, a vorbit despre ridicarea MCV.

Din păcate, mesajul actualei majorităţi că va continua lupta împotriva corupţiei nu este credibil, dat fiind că acum se pregăteşte un proiect de lege cu dedicaţie pentru ca Liviu Dragnea, condamnat penal, să poată fi instalat premier.
Mesajul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk a fost unul de neîncredere. Aceştia au sancţionat tacit derapajele ultimului cabinet PSD, evitând să se afişeze cu domnul Tudose într-o conferinţă de presă. Mai mult, într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a comunicat sec după întâlnirea cu premierul român că a subliniat valorile UE şi la aşteptările pe care UE le are de la societatea românescă în lupta împotriva corupţiei.
”Consider ridicol faptul că în acest context premierul susţine că ar fi primit promisiuni pentru ridicarea MCV şi că vor exista contacte regulate între membrii Cabinetului său și instituțiile europene. Îi fac cunoscut domnului Tudose faptul că aceste contacte regulate se realizează deja prin Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE. Nu este nevoie ca miniştrii PSD să meargă la Bruxelles pentru cosmetizarea imaginii. Oficialii europeni ştiu cu cine au de-a face şi şi-au manifestat neîncrederea faţă de PSD-ALDE a căror singură agendă rămâne protejarea corupților și eliberarea acestora din pușcării”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR și membru al Comisiei de politică externă.
USR consideră că Mecanismul de Cooperare și Verificare a împiedicat derapaje grave precum atacurile împotriva justiției și a instituțiilor anti-corupție. Suntem ferm convinşi de faptul că progresele făcute în justiție și anti-corupție nu sunt ireversibile și de aceea susținem menținerea Mecanismului. Ne pronunțăm hotărât pentru o justiție independentă de orice influențe politice, pentru apărarea statului de drept și o democrație participativă, în care aleșii sunt responsabilizați de alegători.