USR: O schemă instituțională de amploare a fost pusă în mișcare pentru ca Dragnea să fie prim-ministru

USR: O schemă instituțională de amploare a fost pusă în mișcare pentru ca Dragnea să fie prim-ministru

 

Partidul Uniunea Salvați România atrage atenția că o schemă instituțională de amploare a fost pusă în mișcare pentru ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru. Prin modificările aduse de proiectul de Cod Administrativ, publicat pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului [1], condamnaţii penal pot fi membri ai Executivului, dacă sunt reabilitați.

Odată cu intrarea în vigoare a Codului Administrativ, se abrogă o serie de legi, printre care și L90/2001 pentru organizarea şi funcționarea Guvernului şi a ministerelor, care stipulează că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate”.

Acest articol de lege a fost contestat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. Deși CCR a declarat că sesizarea de neconstituționalitate este inadmisibilă, a decis că «sintagma „au suferit condamnări penale” încetează să funcționeze ca o interdicție dacă persoanele ce au suferit o condamnare penală sunt beneficiarele unei legi de dezincriminare, de amnistie sau au beneficiat de o hotărâre judecătorească definitivă de reabilitare».

Astfel, la art. 17 din proiectul de Cod Administrativ se precizează că „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au cetăţenia română şi domiciliul în ţară; se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.”

Curtea Constituțională a României, prin decizia nr. 304/2017, pronunțată în urmă cu o săptămână, și Ministerul Dezvoltării Administrației Publice si Fondurilor Europene, sub conducerea lui Sevil Shhaideh, au pregătit terenul pentru ca Liviu Dragnea să poată fi prim-ministru, odată ce intervine reabilitarea. Iar acest fapt se poate petrece mai curând decât am putea crede, nu după termenul de reabilitare prevazut de lege, ci prin proiectul legii grațierii, aflat acum în dezbatere la Camera Deputaților. E o schemă instituțională de amploare pusă în mișcare pentru ca Liviu Dragnea să fie prim-mnistru”, a declarat Florina Presadă, senator USR.

Uniunea Salvați România cere reformularea sau abrogarea acestui articol, astfel încât România să nu fie condusă de un Guvern compus din condamnați penal.

Potrivit raportului de activitate al Guvernului pentru săptămâna 03.07.2017 – 07.07.2017 și a foii de parcurs ce face parte integrantă din acesta, până la 15.08.2017 trebuie finalizată avizarea interministerială a Codului Administrativ, deci și orice dezbatere publică, PSD propunându-și adoptarea lui în acest an, astfel încât el să intre în vigoare începând cu 1.01.2018.

În acest context USR solicită MDRAPFE organizarea unor dezbateri reale și adecvate ale proiectului. În opinia noastră, sunt necesare dezbateri publice la revenirea din concedii a românilor.


[1] http://www.sgg.ro/legislativ/docs/2017/07/6vm2d8ntxwrp9fjhb4g_.pdf