Obligațiile României ca stat NATO trebuie respectate

Partidul Uniunea Salvați România susține fără echivoc orientarea euro-atlantică a României și respectarea obligațiilor pe care statul român și le-a asumat în fața partenerilor internaționali. Opinia critică exprimată de deputatul Adrian Dohotaru cu privire la cheltuielile de 2% din PIB pentru domeniul Apărării este una personală și nu reflectă poziția USR.

USR susține consolidarea capacităților de apărare ale României prin investiții corespunzătoare și consideră că nerespectarea angajamentelor luate de țara noastră nu poate decât să dăuneze reputației României, într-un context geopolitic sensibil. USR a fost consecvent pe acestă poziție. Neacordarea a 2% din PIB pentru apărare a fost chiar unul dintre motivele explicite pentru care USR nu a votat bugetul la începutul acestui an. Apartenența României la NATO și parteneriatul strategic cu SUA sunt esențiale pentru securitatea națională în contextul european dificil, marcat de incertitudinile legate de Brexit și de agresiunea rusească în vecinătatea UE.

Pe fondul militarizării Crimeei şi transformării ei într-o zonă anti-acces, este nevoie de o prezență întărită a NATO în regiune care să restabilească echilibrul de forțe. Achiziția sistemelor de apărare antirachetă Patriot va contribui semnificativ la creșterea capacităților defensive ale forțelor armate române.

Armata României, de un profesionalism unanim recunoscut în teatrele de operații ale ultimilor ani are o nevoie reală de creșterea nivelului de echipare tehnică pentru a ridica și a se menține la nivelul standardelor NATO. Chiar dacă principalul nostru scut de securitate este această organizație, puterea acestei organizații stă în puterea fiecărui stat membru în parte. Prin urmare, România trebuie să fie un stat puternic. România trebuie să aloce 2% din PIB, chiar dacă unele state membre NATO nu au făcut-o încă (dar si-au asumat obligația să o facă până în 2024) pentru că, spre deosebire de acestea, noi am subfinanțat cheltuielile de apărare ani la rând și avem multe de recuperate”, a explicat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare și ordine publică.

Eforturile României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare au fost recunoscute de SUA, iar România a fost dată ca exemplu de președintele american în timpul vizitei recente a președinteleui Klaus Iohannis la Washington. România trebuie să  fie în continuare un partner credibil și stabil pentru partnerii europeni și nord atlantici iar acest lucru poate fi demonstrat prin îndeplinarea fermă a obligațiilor asumate.