USR obține un succes notabil pentru România, o victorie pentru protejarea pădurilor de fag din România

USR obține un succes notabil pentru România, o victorie pentru protejarea pădurilor de fag din România

USR obține un succes notabil pentru România, impunând prin reprezentanții săi un grad ridicat de protecție pentru pădurile virgine de fag pe o suprafață de 24.000 hectare, prin înscrierea făgetelor românești în Patrimoniul Mondial, într-un ansamblu transnațional ce cuprinde 63 de componente pe teritoriul a 12 țări europene.

Senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreședinte al USR, în calitate de șef al delegației române la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, a obținut la Cracovia un mare succes prin înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO) a pădurilor virgine de fag de pe teritoriul României.

Este de menționat că s-a încercat de către coalitia PSD-ALDE în Parlamentul Romaniei îmblânzirea amenzilor cu privire la tăierea pădurilor de pe teritoriul Romaniei prin modificarea OUG 51/2016 pentru modificarea și completarea legii privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Deputatul USR Cornel Zainea a avut meritul de a-i fi convins în luna martie pe membrii Comisiei de mediu a Camerei Deputaților să adopte un amendament pentru introducerea amenzilor pentru tăierile ilegale de păduri virgine din România, o măsură obligatorie de protejare a ultimelor păduri virgine din Europa.

Redăm în rândurile de mai jos declarația senatorului USR Vlad Alexandrescu:

“Am obținut azi la Cracovia o mare victorie pentru România: am înscris în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO) pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului, Strâmbu Băiuț (Maramureș).

Am condus delegația română la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia. Deși propunerea IUCN fusese până în ultimul moment de amânare pentru obținerea de noi date („deferral”), am desfășurat pe parcursul celor cinci zile pe care le-am avut la dispoziție, împreună cu șefii de delagații ale țărilor implicate, o intensă activitate de lobby și mobilizare, astfel încât am reușit să-i convingem pe reprezentanții celor 21 de țări din Comitetul Patrimoniului Mondial să accepte înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

Este o mare victorie pentru conservarea pădurilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale și un mare pas înainte către a obliga autoritățile românești la îmbunătățirea managementului pădurilor, un capitol neglijat sau supus de-a lungul anilor unor nenumărate abuzuri.

Noua înscriere are un caracter în serie, transnațional și cuprinde 63 de componente în 12 țări. Este vorba de o extindere a poziției “Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany”, deținută până în prezent de Germania, Slovacia, Ucraina, sub numele modificat de „Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe”. Făgetele adăugate reprezintă un exemplu excepțional de păduri care nu au suferit nici o intervenție umană perturbatoare de-a lungul istoriei și stau mărturie pentru modelele și procesele ecologice cele mai complete și mai cuprinzătoare de specii pure și mixte de fagi europeni ce s-au dezvoltat în condiții diverse de mediu. Ele conțin un rezervor genetic important de fagi și multe specii asociate sau dependente de aceste habitate silvice, având o valoare unică sub aspect științific, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității.

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii, și ele reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent (exceptând Rusia).

Aș vrea să mulțumesc aici următoarelor persoane: Cristiana Pașca Palmer, pentru a fi inițiat fără ezitare în 2016 măsuri de reformare a sistemului forestier și pentru a fi finalizat o legislație fermă pentru inventarierea și punerea sub protecție a tuturor pădurilor virgine din România, profesorul Iovu-Adrian Biriș pentru coordonarea dosarului României, Erika Stanciu pentru a-l fi urmărit, Adrian Cioroianu, Delegatul permanent al României pe lângă UNESCO și Irina Iamandescu, membră a delegației României la Cracovia.”

La finalul ședinței de vineri, 7 iulie, conduse de polonezul Jacek Purchla, Harald Stranzl, Delegatul permanent al Austriei la UNESCO, a făcut un elogiu al efortului comun depus de către toți membrii delegațiilor celor 12 țări care au reușit să găseasca o soluție categorică și concretă de a opri tăierile de păduri virgine, dând un semnal clar de avertizare și stopare către toate părțile implicate în flagelul defrișărilor masive ce au loc în România și în intreaga Europă.

Petiția European Beech Forest Network Association a fost semnată de 39 de specialiști și militanți pentru protecția mediului români, fapt care a constituit un argument important în dezbatere, precum și așteptarea a zeci de mii de cetățeni ai Europei care doresc să ne putem bucura mai departe de resursele naturale moștenite, să le protejăm și să le transmitem cât mai intacte generaţiilor următoare.

Va invitam sa urmariti filmul de promovare a inițiativei aici:
https://www.youtube.com/watch?v=u-ScUvhTLcs&feature=youtu.be