USR cere Guvernului să pună capăt degringoladei fiscale și să renunțe la schimbările de impozite anunțate

USR cere Guvernului să pună capăt degringoladei fiscale și să renunțe la schimbările de impozite anunțate

Partidul Uniunea Salvați România solicită Guvernului României o reacție oficială imediată cu privire la schimbările fiscale anunțate în noul program de guvernare și să renunțe la aceste măsuri care vor arunca economia României în haos.

Deși de mai multe zile comunitatea de afaceri din România și contribuabilii onești din această țară și-au exprimat îngrijorarea legată de introducerea unui nou sistem de impozitare, Guvernul nu a oferit nici o clarificare oficială cu privire la schimbările preconizate.

Uniunea Salvați România a protestat din prima zi a investirii noului Guvern față de măsurile fiscale anunțate în programul de guvernare al coaliției PSD – ALDE care vor crea haos în economie și finanțele publice.

Schimbarea în principal a sistemului de impozitare pentru companii, prin înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, nu numai că încalcă directivele europene în materie dar riscă să ducă în insolvență o treime din firmele din România, după cum arată unele studii publicate în aceste zile.

Totodată, având în vedere că o astfel de schimbare va afecta mai mult sectoarele economice cu volum mare de activitate și marje de câștig mici (comerț, producție, industria auto, etc.), este de așteptat ca o împovărare fiscală excesivă să ducă la creșterea șomajului.

Alături de reprezentanții mediului de afaceri, asociațiile profesionale, experții fiscali independenți, Uniunea Salvați România reiterează că schimbarea sistemului de impozitare a companiilor este o recunoaștere a incapacității guvernului de colectare și administrare eficientă a taxelor actuale.

Așa cum USR a avertizat deja, efectul nu va fi însă cel dorit de autorii noului program de guvernare pentru că un regim fiscal neprietenos are consecințe negative pe termen mediu și lung în ceea ce privește atragerea de investiții și dezvoltarea afacerilor. Într-o astfel de perspectivă, există riscul ca multe companii din România să-și mute capacitățile de producție în alte țări cu reglementări fiscale clare, predictibile și favorabile.

De fapt, noul guvern Dragnea 2, condus de Mihai Tudose, a moștenit de la guvernul Dragnea 1 o situație bugetară dificilă în urma unui experiment economic eșuat din prima jumătate a anului și acum căută cu disperare soluții pentru acoperirea promisiunilor nerealiste.

Coaliția PSD – ALDE dovedește încă o data de la câștigarea alegerilor că nu este capabilă să guverneze țara corect și eficient. După atacul la justiție și criza provocată de Ordonanța 13, după criza politică și guvernamentală generată de luptele interne pentru putere, guvernarea PSD – ALDE aruncă acum România într-o nouă criză, criza fiscală, anticipând-o pe următoarea, criza bugetară de venituri și cheltuieli.

Uniunea Salvați România cere în mod public Guvernului să pună capăt haosului fiscal în care a aruncat economia și să renunțe la schimările de impozite anunțate în noul program de guvernare al coaliției PSD – ALDE.