USR discută trecerea la votul electronic secret în Parlament, în cazul moțiunilor de cenzură

USR discută trecerea la votul electronic secret în Parlament, în cazul moțiunilor de cenzură

Reprezentanții USR discută adoptarea și implementarea unui sistem de vot electronic secret în cazul moțiunilor de cenzură (și a altor voturi prevăzute de legi și regulamente interne ca având caracter secret) exprimate în Senat, Camera Deputaților și în plenul reunit al Parlamentului. De asemenea, parlamentarii USR iau în calcul și inițierea unei comisii de anchetă a votului de la moțiunea de cenzură de miercuri, inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului susținut de PSD și ALDE. Aceste demersuri vin în contextul în care presa a dat publicității filmări din care ar rezulta că la moțiunea de cenzură au fost 249 de parlamentari care au introdus bile în urnele de vot, dar numărul total al bilelor din fiecare urnă a fost de 251.

”După cum s-a văzut în sală și pe înregistrările video, am verificat personal urnele înainte de vot și erau goale. De numărat, după deschidere, le-am numărat de două ori, împreună cu vicepreședintele Senatului din partea PNL, Iulia Scântei, și au fost 251. Așadar, dacă înregistrările video dovedesc că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, există o suspiciune mai mult decât rezonabilă că unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile în urnele de vot”, a declarat vicepreședintele Senatului Mihai Goțiu, membru în comisia de numărare a voturilor.

”Suntem în anul 2017 și noi mai păstrăm încă în Parlamentul României acest sistem complicat de vot secret, cu bile. Este un sistem primitiv și, în același timp, un sistem care permite, după cum s-a putut constata, controlul politic al unui vot care, conform legii, ar trebui să fie secret. Neîncrederea în corectitudinea actualului sistem de vot, cu bile, dăunează grav imaginii Parlamentului. Astfel, atât în rândul cetățenilor români, cât și la nivel internațional s-au născut și se perpetuează temeri justificate legate de funcționarea instituțiilor democratice și a statului de drept în România – e vorba, totuși, de un vot care a decis cine guvernează sau nu guvernează țara. Introducerea votului electronic secret ar putea fi una dintre soluțiile care să refacă o parte din imaginea Parlamentului și să-i redea o parte din prestigiul șifonat”, a mai spus senatorul USR Mihai Goțiu.

Oportunitatea și necesitatea celor două inițiative – votul electronic secret și inițierea unei comisii parlamentare pentru verificarea votului de la moțiunea de cenzură – vor fi discutate mâine (luni, 25.06.2017) în cadrul unei ședințe comune a grupurilor parlamentare USR de la Senat și Camera Deputaților.