USR solicită măsuri urgente: mii de școli din România pun în pericol viața copiilor

USR solicită măsuri urgente: mii de școli din România pun în pericol viața copiilor

O interpelare a senatoarei USR Florina Presadă scoate la iveală nereguli grave în funcționarea școlilor. Peste 2500 de școli din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu, iar autoritățile pasează responsabilitatea între ele.

 

Partidul Uniunea Salvați România denunță lipsa de responsabilitate a autorităților centrale și locale cu privire la avizele de funcționare ale școlilor din România.

Peste 2500 de școli din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu. Mai exact, 2668 de școli care pun în pericol viața copiilor și care au termen până la data de 30 septembrie să obțină aceste autorizații, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne la o interpelare din partea USR.

Termenul pentru obținerea autorizațiilor a fost prelungit a doua oară printr-o ordonanță de urgență, inițial fiind stabilită ca termen data de 30 iunie 2017, după o amânare de la 30 decembrie 2016.

”Directorii și consiliile de administrație au obligația să se asigure că școlile obțin toate aceste avize, indiferent de termenele de intrare în legalitate, siguranța copiilor fiind mult mai importantă decât prelungirea acestor termene! În plus, inspectoratele pentru situații de urgență trebuie să verifice obținerea acestor autorizații. În ce stadiu sunt avizările acestor școli și ce face inspectoratul pentru situații de urgență pentru ca acestea să intre în legalitate și să ofere protecția elevilor și a profesorilor? Iată încă un motiv pentru care USR a susținut tot timpul depolitizarea tuturor instituțiilor publice!”, a declarat senatoarea Florina Presadă, cea care a trimis interpelarea din partea USR.

Ministerul Afacerilor Interne deține doar informații referitoare la avizele şi autorizațiile de securitate la incendiu ale școlilor De aceea, imediat după incidentul care a avut loc la școala numărul 141 din București, unde tavanul de la ultimul etaj al clădirii s-a prăbușit, senatoarea USR Florina Presadă a făcut o interpelare către mai multe instituții în care a cerut toate datele în ceea ce privește numărul de școli care nu au avizele de funcționare, pentru fiecare categorie de avize în parte.

”Aceleași întrebări s-au îndreptat și către Ministerul Educației și Primăria sectorului 5, care încă nu au răspuns solicitarilor. Eu voi continua să solicit monitorizări ale acestor situații tuturor instituțiilor abilitate, chiar dacă asta înseamnă întrebări suplimentare pe același subiect pentru că pasarea responsabilității de la o instituție la alta și răspunsurile lacunare sunt la ordinea zilei în administrația publică din România”, a afirmat senatoarea Florina Presadă.

Partidul Uniunea Salvați România solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru rezolvarea situației de funcționare a școlilor din București și din întreaga țară.