PSD și ALDE nu mai au legitimitate să conducă țara

PSD și ALDE nu mai au legitimitate să conducă țara

Partidul Uniunea Salvați România nu a participat, miercuri, la votul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva propriului guvern. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României a fost reglare de conturi între două găști din cartierul politicii românești, iar USR nu putea să gireze prin vot niciuna dintre aceste grupări, într-o moțiune care nu are nicio legătură cu cetățenii.

Declarația integrală susținută de Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, la dezbaterea pe moțiune de cenzură în plenul Parlamentului

Doamnelor și domnilor,

Așa cum am anunțat public, Uniunea Salvați România nu va lua parte la votul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva propriului guvern.

Considerăm că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este mai degrabă o reglare de conturi între două găști din cartierul politicii românești și noi nu vrem să girăm prin votul nostru niciuna dintre aceste grupări într-o moțiune care nu are nicio legătură cu cetățenii.

Această moțiune de cenzură este expresia neechivocă a eșecului guvernării PSD-ALDE. Nu doar a guvernului Grindeanu. Ținem minte cu toții acele imagini cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu care îl duceau de mânuță pe Sorin Grindeanu pe holurile Guvernului, așa cum duc părinții copiii în prima zi de școală. Atunci Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au vrut să nu lase niciun dubiu cu privire la cine sunt părinții și responsabilii , sau mai degrabă, IRESPONSABILII acestui guvern. Astăzi trebuie să își asume, singuri, acest eșec în aceeași măsură cu Sorin Grindeanu.

Realitatea este că PSD și ALDE au câștigat alegerile cu un program de guvernare mincinos, pe care sunt incapabili să îl implementeze. O spuneți chiar dumneavoastră domnule Liviu Dragnea în de-acum celebra analiză a activității guvernului Grindeanu. Din totalul măsurilor pe care trebuia să le îndeplinească în primul semestru, guvernul a reușit să realizeze doar 13%. Asta este tot ce au putut să facă cei mai buni oameni din PSD și ALDE pe care chiar dvs ia-ți propus cetățenilor.

Sigur, am auzit-o cu toții pe doamna Olguța Vasilescu spunând că miniștrii știau că acesta este un guvern de tranziție. Dar de ce nu ați spus acest lucru și românilor care v-au votat? Că mai întâi veți face o încercare cu niște miniștri de mâna a doua și a treia, să vedeți cum merge, de probă?

Realitatea este mult mai simplă:  Fie acesta a fost cel mai bun guvern pe care PSD și ALDE l-au avut de oferit României și doar atât a putut să facă, 13…%. Fie PSD și ALDE și-au bătut joc de milioanele de voturi pe care le-au primit de la oameni și au numit un guvern de incompetenți și nevolnici, pe care să poată să-l dea jos atunci când va voi șeful suprem, domnul Liviu Dragnea.

Indiferent care este varianta corectă, ceea ce nu poate nimeni să nege este că guvernul Grindeanu a realizat numai 13% din ceea ce i-ați propus, domnule Dragnea, să facă în primele 6 luni:

Ați promis că în primele luni de guvernare veți face prin magie economică, și majorări de salarii și reduceri de taxe. Ce-a urmat a fost o listă lungă de erori, bâlbâieli și hotărâri de guvern fără nicio fundamentare, afectând grav echilibrele economice și bugetare:

  • În loc de reduceri de taxe, ați început printr-o taxare mai mare a celor care munceau și câștigau mai mult, prin eliminarea plafonării contribuțiilor sociale și de sănătate, lovind în angajații performanți și onești din industriile creative și performante. Da, știm, PSD nu a iubit niciodată competenta, profesionalismul și performanța la locul de muncă. Sunt atribute pe care nu le cunoașteți și nu le înțelegeți.
  • A urmat apoi bâlbâiala inimaginabilă a salarizării unitare din sistemul public, un proiect de lege făcut pe genunchi de d-na ministru a Muncii, Olguța Vasilescu care astăzi va vota probabil împotriva guvernului din care face parte. Dacă ar face-o onest, i-am da dreptate pentru că ar avea toate motivele să voteze împotriva modului în care a elaborat și finalizat Legea salarizării din sectorul bugetar. Legea care a reușit să nemulțumească pe toată lumea, multe din inechitățile care trebuiau reparate au rămas neatinse, iar majorările salariale promise au fost amânate pentru anul viitor, în special cele din Educație și Sănătate, chiar cu o zi înainte de adoptarea Legii salarizării. Toate acestea demonstrează mai mult decât inconsecvența și incompetența acestui Guvern, demonstrează pierderea controlului asupra finanțelor publice și degringolada bugetară.
  • După ce ați constat că realitatea economică are prostul obicei de a nu se schimba oricâte ordine și telefoane ar veni de la sediul din Bd. Kiseleff, domnule Dragnea și domnule Grindeanu ați început să-i căutați pe români de bani. Să luați cu două mâine ceea ce ați promis că veți da cu una.
    • Mamele sau tații în concediu de creștere a copilului au aflat ca indemnizațiile lor vor fi plafonate chiar dacă nivelul contribuțiilor lor sociale nu va mai fi plafonat oricât de mult ar câștiga și chiar dacă până acum au contribuit onest la nivelul câștigurilor salariale pe care le-au avut.
    • ONG-urile au aflat că cea mai funcțională modalitate de finanțare din ultimii ani , redirecționarea de 2% din impozitul pe venit va fi eliminată
    • iar un complet nefundamentat “impozit pe gospodărie” urmează să fie experimentat pe seama românilor ca măsură disperată de creștere a veniturilor bugetare care să acopere promisiunile electorale nerealiste și mincinoase
  • România se împrumută în acest an cu 53 miliarde de lei, adică peste 15 miliarde de euro, mai mult decât România a luat de la FMI (12,95 mld. Euro) în 2009, în plină criză economică, dar aceste împrumuturi nu sunt pentru investiții, care au fost în primul trimestru la un nivel minim record pentru ultimii ani de doar un miliard de lei, adică 0,1% din PIB.
  • Ce s-a întâmplat în acest an la capitolul fonduri europene? Absolut NIMIC. Printr-un artificiu pescăresc, domnule Dragnea ați inclus în bugetul general al statului subvențiile fermierilor pentru a raporta o creștere stahanovistă de 900% a fondurilor europene. În realitate, în contul încasărilor de la Uniunea Europeană, după primul trimestru, pentru pachetul financiar 2014 – 2020, la fonduri structurale și de coeziune figurează rușinoasa cifra de 1 (un) million de euro, de 660 de ori mai puțin decât în primul trimestru din 2016!!
  • O guvernare cu zero performante și la investiții și la fonduri europene și la dezvoltare economică, aceasta este realitatea tristă care se ascunde în spatele jocurile de putere în interes personal din PSD, acoperite de promisiuni electorale mincinoase

Da, pentru toate acestea, guvernul Grindeanu ar trebui să plece.

Dar nu pentru aceste probleme reale ale României vrea Liviu Dragnea să-l dea jos pe Sorin Grindeanu, aceasta nu este, din păcate pentru România, o moțiune despre ignorarea epidemiei de rujeolă sau despre blocarea investițiilor. Haideți să spunem lucrurile așa cum sunt și le înțelege întreaga țară: mizele reale ale evenimentelor recente nu sunt măsurile de creștere a nivelului de trai sau perdeaua de fum a programului de guvernare ci încercările nereușite de a submina demersurile anticorupție care i-au dus la exasperare pe cei doi președinți cu probleme penale de la PSD și ALDE. Liviu Dragnea pedepsește Guvernul Grindeanu pentru eșecul planului de subminare a Justiției și pentru faptul ca Justiția continua să funcționeze.

Și ca să-l schimbe pe Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea nu a avut nicio ezitare să arunce România într-o criză politică majoră.

Este a doua oară, în mai puțin de 6 luni, când aruncați România în criză domnule Dragnea. Ați făcut asta în ianuarie, cu OUG 13, când ați scos 600.000 de oameni în stradă. Faceți asta din nou acum, când obligați miniștrii să-și dea demisiile din Guvern și apoi să scrie o moțiune de cenzură împotriva guvernului din care au făcut parte.

În ultimele zile Liviu Dragnea a transformat politica românească într-o rană deschisă a democrației. Pentru noi,demiterea guvernului Grindeanu și numirea unui nou guvern controlat de Liviu Dragnea este un coșmar la fel de negru precum rămânerea în funcție a lui Grindeanu, premierul 13% sau revenirea lui Victor Ponta.

Nu ne facem vreo iluzie cu privire la corpul comun din care provin atât domnul Dragnea, condamnat penal definitiv și cercetat penal, precum și domnul Grindeanu, semnatar al OUG 13/2017. Aceștia sunt exponenți ai aceleiași clase politice iresponsabile, capabilă după cum vedem în aceste zile, să ducă țara în criză politică la nivel guvernamental pentru interese partinice netransparente și interese pur personale din sfera penală. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu tocmai ne-au spus și astăzi și în zilele anterioare exact despre afaceri, funcții și tranzacționarea acestora. Nu vorbim însă de interesele unui grup difuz, greu de definit cum tocmai ați spus domnule Dragnea, ci chiar și în principal de interesele dumneavoastră personale domnule Dragnea.

USR este alături de milioanele de cetățeni care privesc consternați circul ridicol pe care PSD și Liviu Dragnea îl livrează țării de două săptămâni. Sunt cetățenii aceia plătitori de taxe și impozite, care își doresc școli, spitale și autostrăzi, nu politicianism, jocuri de culise și manipulări. Cetățenii aceia onești care nu există nicăieri în povestea acestei moțiuni domnilor Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu și Ponta.

De aceea, Uniunea Salvați România consideră că singura soluție decentă pentru depășirea acestei crize este opțiunea alegerilor anticipate. PSD și ALDE au arătat nu doar că nu sunt în stare să guverneze. Prin moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern și a crizei politice prelungite pe care absolut singuri au generat-o, PSD și ALDE și-au pierdut complet legitimitatea morală pe care au câștigat-o în decembrie anul trecut.

Cerem președintelui României să folosească toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție pentru a provoca declanșarea cât mai rapidă a alegerilor anticipate.

România are nevoie de o guvernare legitimă, competentă, predictibilă, orientată către valorile europene și transatlantice și mai ales, mai ales … RESPONSABILĂ!

Mulțumesc!