PSD și UDMR distrug patrimoniul natural și cultural al României

Uniunea Salvați România a fost singurul partid care s-a opus, marți, în Camera Deputaților, adoptării unui proiect ce modifică Legea Fondului Funciar, cu riscul de a distruge patrimoniul natural și cultural al României.

În proiectul de lege a fost introdus un amendament ce prevede că în parcurile naționale sau în ansamblurile arheologice și istorice vor putea fi construite căi ferate și autostrăzi sau vor putea fi efectuate foraje pentru petrol și lucrări de canalizare.

Amendamentul a fost introdus, luni seară, în Comisia juridică, de către deputatul UDMR Marton Arpad, cu susținerea deputaților PSD-ALDE, în contextul negocierilor pentru susținerea moțiunii lui Liviu Dragnea.

„Amendamentul la Legea Fondului Funciar, propus de UDMR și votat de PSD-ALDE, conduce la distrugerea patrimoniul natural și cultural. O țară fără patrimoniu este o țară fără identitate. O societate matură valorifică natura și patrimoniul și le integrează într-o economie sustenabilă. O Românie care nu își exploatează inteligent resursele și nu are o economie bazată pe crearea de servicii riscă să fie condamnată la subdezvoltare”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.

Proiectul pentru modificarea Legii fondului funciar nr.18/1991 a fost introdus astăzi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, publicată cu câteva minute după începerea ședinței, „sub rezerva primirii raportului”, iar raportul a fost publicat în timpul sedinței. În plen, USR a cerut retrimiterea la comisie, apoi a votat împotrivă, explicând și votul. Legea a trecut însă cu 232 de voturi pentru, 30 împotrivă (USR) și o abținere.

„Această lege modificată subit într-un iureș de evenimente, pune bazele unei noi sintagme „în grabă ca hoții” și contravine valorilor și principiilor cetățenilor României”, a spus deputatul Cornel Zainea, cel care a explicat votul USR în plenul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege, adoptat cu acest amendament, nu este corelat cu legislația specifică din domeniile protecția mediului și protecția patrimoniului. Ordonanța 57/2007 prevede clar că sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor.

USR face apel la președintele Klaus Iohannis pentru a retrimite legea în Parlament la reexaminare, datorită implicațiilor majore pentru patrimoniul natural și cultural al țării.