USR propune îmbunătățirea legislației exproprierilor

USR propune îmbunătățirea legislației exproprierilor

Partidul Uniunea Salvați România va lansa săptămâna viitoare în dezbatere publică o serie de proiecte de modificare a legislației exproprierilor astfel încât aceasta să permită realizarea de exproprieri pentru înmulțirea spațiilor verzi și protejarea monumentelor istorice din România.

Spațiile verzi trebuie incluse în legea cadru a exproprierilor, astfel încât autoritățile locale să poată realiza exproprieri pentru crearea de noi parcuri sau locuri de joacă, în condițiile uzuale ale Legii 33/1994, fără să fie necesară adoptarea unei legi pentru fiecare spațiu verde nou creat. În România, spațiile verzi sunt puține în raport cu cerințele europene de asigurare a unui spațiu verde de 26 mp/pe cap de locuitor.

Mulți primari, în frunte cu Gabriela Firea, au promis cetățenilor că vor recupera o parte din spațiile verzi retrocedate, dar în practică nu s-a întâmplat acest lucru, iar autoritățile nu au nici instrumentele pentru a crește numărul de spații verzi din orașe. De exemplu, în București, există peste 130 de cereri de retrocedare în parcul Văcărești care nu au fost soluționate. De aceea, USR propune, după o dezbatere cu societatea civilă, includerea spațiilor verzi în legea exproprierilor, pentru a facilita crearea de noi parcuri, locuri de joacă, grădini și livezi. Este o șansă bună de a crește calitatea vieții din orașele României”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat de Cluj.

De asemenea, legea exproprierilor trebuie să permită autorităților să se substituie proprietarilor pentru a efectua lucrări de protejare şi punere în valoare a monumentelor istorice. Această prevedere se va dovedi utilă mai ales în cazul monumentelor în stare de colaps cu proprietari necunoscuți sau pentru  imobilele în litigiu. Pentru proiecte de restaurare ample vizăm corelarea Legii 33/1994 cu Legea monumentelor istorice astfel încât să clarificăm faptul că este posibilă exproprierea monumentelor și a imobilelor din zonele protejate pentru lucrări de protejare şi punere în valoare. Prevederea există, însă aplicarea ei este se lovește de neutilizarea unui limbaj comun în cele două legi.

În paralel cu proiectele de modificare a Legii cadru a exproprierilor 33/1994, USR va propune o serie de amendamente și la Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Forma actuală a legii constrânge în mod abuziv cetățenii să accepte sumele derizorii pentru expropiere, sub amenințarea evacuării fără nicio despăgubire până la finalizarea unui proces care poate dura ani de zile. Mai mult decât atât, nu prevede nicio obligație a expropriatorului de a rambursa expropriatului cheltuielile necesare relocării bunurilor sale într-o altă locuință. USR propune ca proprietarii să primească banii atunci când sunt evacuați, iar dacă vor să conteste în instanță exproprierea, cele două părți își regleze conturile după sentință.

Legea 255/2010 prevede în acest moment că lucrările pentru construcţii culturale pot genera proceduri de expropriere doar dacă sunt aplicate PMB. Studiem oportunitatea generalizării acestei prevederi astfel încât și autoritățile centrale să se poată expropria în acest scop.

Toate proiectele de lege pregătite de USR în domeniul exproprierilor vizează transpunerea în legislația românească a acordurilor internaționale ratificate de țara noastră, cum ar fi Convenția pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei din 1985.

Aceste proiecte de modificare a legislației exproprierilor vor fi analizate într-o dezbatere publică, ce va avea loc miercuri, 21 iunie, de la ora 11:00, în Parlamentul României.