PSD refuză să modernizeze legislația electorală

PSD refuză să modernizeze legislația electorală

Partidul Uniunea Salvați România semnalează public că actuala coaliție PSD – ALDE refuză o dezbatere reală pentru modernizarea legislației electorale, în pofida semnalului de alarmă de la ultimele alegerile locale parțiale în ceea ce privește reprezentativitatea primarilor aleși de sub 10% dintre membrii comunităților.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au respins solicitarea USR de reînființare a Comisiei de Cod Electoral pentru dezbaterea tuturor proiectelor de modificare a sistemului electoral, deși această Comisie crea premisele pentru o dezbatere echilibrată, organizată din timp, la care să poată participa întreaga societate.

„Credem că liberalizarea sistemului politic este absolut esențială pentru democrația românească și este foarte important ca această dezbatere să se facă cu toată lumea la masă. PNL a participat în 2015 la decizia de alegere a primarilor într-un singur tur și acum regretă. Parlamentarii PNL au introdus, în martie anul acesta, un proiect de revenire la două tururi, proiect pe care noi îl vom susține. Credem că, în final, și PSD are un interes real pentru reformarea legilor electorale și liberalizarea pieței politice pentru că, inclusiv pentru ei, fragmentarea la care va duce alegerea într-un singur tur denaturează competiția”, a afirmat Tudor Benga, în conferința de presă săptămânală a USR.

Uniunea Salvați România va continua lupta pentru liberalizare politică și face apel la toate partidele politice pentru organizarea unei dezbateri cu o largă participare a societății pentru modificarea unitară a legislației electorale.

Parlamentarii USR lucrează la o serie de proiecte de lege de modificare a legislației electorale care vizează reducerea pragului de semnături și a celui electoral, un vot prin corespondență funcțional și introducerea votului electronic, finanțarea corectă a partidelor.