Trimiterea în judecată a dosarului Mineriadei este un act de târzie normalitate

Trimiterea în judecată a dosarului Mineriadei este un act de târzie normalitate

Partidul Uniunea Salvați România salută trimiterea în instanță a dosarului Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, după 27 de ani de la evenimentele sângeroase care au marcat istoria contemporană a României.

Demersul simbolic realizat azi, 13 iunie, de Parchetul General reprezintă un act de normalitate pentru societatea românească, chiar dacă vine după lungi tergiversări. Justiția are datoria morală să se pronunțe în acest dosar ce constituie o adevărată traumă în istoria de după 1989 a României. Mineriada din 1990 este un eveniment al istoriei noastre moderne ce trebuie asumat cu toate consecințele sale juridice, întrucât nu poate fi pus pe seama grelei moșteniri comuniste, mereu invocate.

”Am auzit cu toții despre brațul lung al legii. În acest caz, drumul spre normalitate a durat 27 de ani, dar este un demers fundamental necesar pentru România de azi în care presiunile asupra Justiției continuă cu o îngrijorătoare persistență. Formele de atac brutal asupra instituțiilor din anii ’90 nu au dispărut, ci au fost înlocuite cu instrumente și abordări mai puțin contondente, dar la fel de nocive”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

USR consideră că stabilirea unor responsabilități clare pentru deciziile luate în acea perioadă de Ion Iliescu și acoliții săi reprezintă un gest minim de dreptate și reparație morală pe care societatea noastră este datoare să o facă pentru victimele acelor evenimente tragice. Le datorăm și ne datorăm acest lucru, fundamental pentru funcționarea unei societăți democratice bazate pe instituțiile statului de drept.