Ministerul Justiţiei nu rezolvă complet problemele din Legea cetățeniei

Ministerul Justiţiei nu rezolvă complet problemele din Legea cetățeniei

Modificarea și completarea Legii cetățeniei române este o urgență pentru a rezolva situația celor peste 10.000 de persoane, care au rămas fără cetățenie la vârsta de 18 ani și nu își pot reînnoi actele de identitate românești, din cauza unei cooperări deficitare între instituții.

USR a depus în data de 20 aprilie o propunere legislativă pentru a ajuta aceste persoane, majoritatea tineri din Republica Moldova care au dobândit cetățenia română fiind minori, dar nu au fost incluși în certificatul de cetățenie română al părinților și nu figurează astfel în baza de date a Direcției Generale Pașapoarte. Propunerea legislativă a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ și s-a cerut dezbaterea ei în procedură de urgență la Senat.

Recent, și Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, dar acesta rezolvă doar parțial situația miilor de persoane aflate, în prezent, în imposibilitatea de exercitare a vocației de cetățean român, lăsând soluţionarea la latitudinea Autorității Naționale pentru Cetățenie şi Direcției Generale Pașapoarte. Prin proiectul de lege, Ministerul Justiției reglementează doar posibilitatea încheierii unor protocoale de colaborare între autoritățile publice competente în materie, care se aprobă prin ordin al miniștrilor de resort.

”Citind proiectul de lege, există o veste bună și una rea. Vestea bună este că a fost clarificată modalitatea prin care minorii pot deveni, pe viitor, cetățeni români odată cu părinții lor, astfel încât aceste persoane nu ar trebui să se mai confrunte cu un refuz la eliberarea unor noi acte românești. Vestea proastă este că cei afectați, la momentul actual, de comunicarea deficitară dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală de Pașapoarte nu au primit o soluție concretă pentru deblocarea situației ce îi pune în imposibilitatea de exercitare a vocației de cetățeni români”, a declarat deputatul USR, Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Propunerea USR în schimb acoperă toate cazurile, oferind o soluție completă și o procedură cu trei avantaje clare: soluționarea cererii de recunoaștere într-un termen scurt, un număr redus de acte care trebuie să însoțească cererea și actualizarea corespunzătoare a evidențelor Direcției Generale de Pașapoarte.

USR va urmări acest proiect și va face amendamentele necesare pentru ca această situație nedreaptă să fie soluționată cu adevărat.