USR reiterează apelul de reînființare a Comisiei de Cod Electoral

USR reiterează apelul de reînființare a Comisiei de Cod Electoral

Partidul Uniunea Salvați România reiterează apelul către președinții celor două Camere ale Parlamentului pentru reînființarea Comisiei de Cod Electoral și solicită un răspuns oficial la această cerere, în contextul deciziei CCR cu privire la sesizarea de neconstituționalitate, depusă de Clotilde Armand, privind alegerea primarilor într-un singur tur.

Decizia Curții Constituționale consfințește realitatea ca rămâne responsabilitatea Parlamentului să construiască un sistem electoral cât mai deschis, echitabil și reprezentativ. Alegerea primarilor într-un singur tur este doar unul din multiplele puncte problematice ale legislației electorale românești, dar cu siguranță unul din cele mai importante.

„Rezultat al unui troc lipsit de viziune între PSD și PNL într-un moment în care aceste două partide se visau pilonii unui sistem bipartit, alegerea primarilor într-un singur tur este contestată azi inclusiv de PNL care a depus în martie anul acesta un proiect de lege pentru revenirea la două tururi. USR susține  revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, dar și scăderea pragului electoral şi a numărului de semnături pentru susţinerea unei candidaturi”, a explicat deputatul USR Tudor Benga.

USR a depus o solicitare oficială încă de la mijlocul lunii mai pentru reînființarea Comisiei de Cod Electoral, ca forum adecvat pentru discutarea tuturor proiectelor privitoare la sistemul electoral, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns. Considerăm că este în interesul tuturor cetățenilor și democrației românești în general ca sistemul electoral sa fie dezbătut și ajustat într-un mod unitar și cu suficient timp în avans pentru a putea fi implementat corespunzător la următoarele alegeri.

În 11 iunie vor avea loc alegeri locale parțiale. Potrivit legislației actuale, primarii din cele 49 de localități unde au loc alegeri vor fi aleși într-un singur tur, ceea ce îi permite unui candidat să câștige și cu 10% din voturile unei comunități. Această lege trebuie schimbată, astfel încât primarii să fie reprezentativi pentru localitățile pe care le administrează.

Reforma electorală trebuie să urmărească creșterea participării politice și egalitatea de tratament între actorii politici, dar și instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce privește organizarea diferitelor tipuri de alegeri.