Legea salarizării – o promisiune electorală mincinoasă a coaliției PSD – ALDE

Legea salarizării – o promisiune electorală mincinoasă a coaliției PSD – ALDE

Coaliția majoritară PSD – ALDE din Parlamentul României, la ordinul liderilor de partid și la semnul liderilor de grup, fără calcule și analize fundamentate, a adoptat proiectul de Lege privind salarizarea personalului din sectorul public.

Uniunea Salvați România, atât în timpul dezbaterilor din comisiile de specialitate, cât și în plen, a cerut și susținut adoptarea unor amendamente care să îmbunătățească modul de salarizare actual din sectorul public.

Din cele peste 40 de amendamente depuse de USR la Legea salarizării, au fost adoptate doar patru propuneri legate de stimularea performanței academice, remunerarea personalului care lucrează cu fonduri europene și transparentizarea datelor privind salarizarea publică.

Astfel, personalul didactic din universități și institute de cercetare, beneficiază de un spor anual de performanță academică pe bază de concurs de 10% din salariul de bază, din venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior.

Totodată, în urma a două amendamente depuse de parlamentarii USR, autoritățile publice vor fi obligate să facă publice grila de salarii pe funcții de două ori pe an, în scopul asigurării transparenței modului de plată a personalului angajat și sancționarea contravențională a neîndeplinirii acestor obligații cu amendă între 5000 și 10000 lei.

În fine, un alt amendament USR adoptat vizează clarificarea modului de plată a angajaților care beneficiază de sporuri ca urmare a implicării în proiecte cu finanțare din fonduri europene, folosit de multe ori abuziv în acest moment. Prin acest amendament, persoanele care se află într-o astfel de situație vor fi obligate să revină la remunerarea inițială după încetarea activității din cadrul proiectului.

Din păcate însă, multe alte amendamente depuse de parlamentarii USR din inițiativă proprie sau la solicitarea societății civile, au fost ignorate de coaliția majoritară. Regretăm faptul că a fost respins unul dintre amendamentele cele mai importante ale USR, depus de senatorul Vlad Alexandrescu care cerea majorarea cu un punct a coeficienților din grila de salarizare pentru angajații din Educație și Cercetare.

O astfel de majorare ar fi arătat importanța acestui sector în politicile publice din România și ar fi fost sustenabil din punct de vedere bugetar printr-o reașezare a priorităților în interiorul aceleiași grile de salarizare din sectorul public.

Având în vedere modul în care a fost adoptat această Lege atât de importantă pentru foarte mulți români care nu reușește să mulțumească nici un domeniu bugetar de activitate, parlamentarii USR au votat împotriva proiectului de Lege a salarizării a personalului din sectorul public.

Mai mult, deputatul Cristian Seidler, membru în Comisia de muncă și protecție socială din Camera Deputaților i-a cerut public demisia ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, responsabilă pentru forma haotică rezultată a acestui proiect de lege.

„Legea este marca Olguţa Vasilescu. După ce nu a terminat cartierul chinezesc, după ce nu a terminat stadioanele din Craiova, după ce nu a terminat de asfaltat jumătate de oraş, a venit cu o lege pe care nu o termină şi este într-o continuă dinamică, din eroare în eroare (…) Aceasta este Olguţa Vasilescu şi de aceea i-am cerut demisia din funcţia de ministru al Muncii”, a declarat parlamentarul USR, Cristian Seidler.

Românilor li s-a promis în campania electorală ca încă din vara acestui an vor avea o Lege care va majora salariile din sectorul public și va rezolva inechitățile din sistem. Din păcate, încă o dată, românii au fost mințiți de coaliția PSD – ALDE pentru că Legea salarizării nu rezolvă inechitățile și nici nu majorează salariile așa cum li s-a promis că se întâmpla încă de la 1 iulie.