Bilanț USR Sector 1 după un an de mandat

Bilanț USR Sector 1 după un an de mandat

După un an de zile de mandat, USR sector 1 a prezentat, luni, un bilanț cu cele mai importante activități și realizări, care au vizat transparentizarea administrației locale și rezolvarea problemelor comunității.

Exact acum un an de zile, pe 5 iunie 2016, USR cerea votul cetățenilor pentru a putea începe o schimbare în Sectorul 1 și a reușit să obțină 8 mandate de consilier local (din totalul de 27 de consilieri). În acest an de zile, consilierii USR sector 1 au avut o serie largă de inițiative pentru protejarea patrimoniului, rezolvarea problemelor de urbanism, protecția mediului și a animalelor, dar mai ales pentru îmbunătățirea transparenței față de cetățeni și a activității de soluționare a sesizărilor.

1. În premieră absolută, bugetul local a fost analizat și dezbătut în mod profesionist înainte de a fi votat. Prin amendamentele introduse de USR la construcția bugetului pe 2017 au fost economisiți aproape 100 de milioane lei, care altfel ar fi fost cheltuiți fără un avantaj real în folosul cetățenilor din Sectorul 1. USR a realizat de asemenea o amplă analiză asupra bugetului Primăriei Sectorului 1 pe 2016. Documentul, intitulat „Bugetul Primariei pe înțelesul cetățenilor”, poate fi descărcat de aici.

2. Implicarea prin acțiuni concrete în problemele de zi cu zi ale cetățenilor:

  • Aplicație proprie a USR Sector 1 de preluare a sesizărilor cetățenilor cu privire la nepăsarea sau abuzurile autorităților (sesizări.usr.ro)
  • Implicarea în probleme concrete ale micro-comunităților, precum problema Străzii Eugen Brote (neasfaltată de 6 ani) sau a Străzii Constantin Godeanu (grav afectată de traficul greu de pe șantierul Străulești)
  • Urmărirea cu tenacitate, până la rezolvarea finală, a unor situații absurde precum betonarea rădăcinilor unui copac (detalii aici)
  • Inițiative precum identificarea de noi locuri de parcare sau optimizarea utilizării locurilor de parcare existente

3. Tot în premieră, ca urmare a activității USR au fost pornite demersuri pentru protejarea patrimoniului local: a fost bugetată cadastrarea domeniului public și a fost depusă o hotărâre de consiliu ce va obliga primăria să fie reprezentată profesionist de către un avocat la toate procesele ce implică domeniul public. De asemenea, USR Sector 1 urmărește cu perseverență rezolvarea preluării în administrarea Sectorului 1 a Parcului Gării de Nord, problema preluării cinematografelor din Sectorul 1 de la RADEF, precum și preluarea în administrarea sectorului a clubului copiilor ”Cireșarii”.

4. Prin două Hotărâri de Consiliu Local inițiate de USR, Primăria Sectorului 1 este obligată să îmbunătățească transparența față de cetățeni și activitatea de soluționare a sesizărilor:

  • Îmbunătățirea transparenței față de cetățeni, prin care Primăria Sectorului 1 va trebui să facă public, în timp util, pe site-ul primăriei, toate deciziile importante: achiziții publice, ocuparea funcțiilor publice, certificate de urbanism și PUD-uri, bugete de venituri și cheltuieli, materiale de consiliu local, etc. Găsiți aici hotărârea aprobată în formă finală.
  • Îmbunătățirea activității de soluționare a petițiilor prin constituirea unei secțiuni de Sesizări, petiții și reclamații pe site-ul primăriei, unde să fie listate public toate solicitările primite, precum și statusul lor de soluționare. De asemenea, puteți citi aici hotărârea în forma sa finală.

5. Prin întreaga activitate a consilierilor pe probleme de urbanism, au fost reduse semnificativ situațiile în care s-au eliberat PUD-uri și autorizații de construcție ce nu respectă legea și afectează calitatea vieții vecinilor. Mai mult, USR Sector 1 a pus în dezbatere publică un proiect ce include un set de norme de aplicare a regulamentului de urbanism (o sinteză practică a mai multor legi care aduce clarificări și exclude interpretările). Detalii aici.

6. USR Sector a avut o serie largă de inițiative referitoare la familii, copii, educație și sport, dintre care enumerăm:

  • Propunerea unei hotărâri prin care creșa și grădinița vor fi gratuite pentru al doilea copil dintr-o familie
  • Accesul gratuit al elevilor din Sectorul 1 la bazinul și la sala de scrimă din complexul Floreasca (detalii aici)
  • Aprobarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea de terenuri de baschet în parcurile și terenurile aflate în administrarea ADP Sector 1  (detalii aici)
  • Sistematizarea actualelor terenuri de joacă aflate în administrarea ADP precum și înființarea și amenajarea altora noi (detalii aici)
  • Deschiderea către copii a bazelor sportive aflate în administrarea unităților de învățământ (detalii aici)
  • Un proiect în lucru referitor la reducerea stresului copiilor asociat cu spitalizarea prin acordarea de servicii precum terapia prin joc, terapia ocupațională sau sala de joc ce va fi implementat la spitalul ”Grigore Alexandrescu”

7. Referitor la protecția mediului, am obținut printr-o Hotărâre de Consiliu obligativitatea primăriei de a regenera aliniamentelor stradale de arbori în sectorul 1 (detalii aici). Peste 300 de cetățeni au semnalat prin intermediul formularului online mai mult de 3000 de arbori lipsa, care au fost sau vor fi replantați.

8. În domeniul activității USR referitoare la protecția animalelor, putem enumera următoarele hotărâri de consiliu și inițiative:

  • Hotărâre de Consiliu privind înființarea de noi spații amenajate pentru accesul cu câinii de companie din Sectorul 1, precum și reamenajarea și modernizarea celor existente.
  • Obținerea interzicerii spectacolelor și activităților ce folosesc dresuri de animale
  • Rezolvarea situației de la Adăpostul Odăi, inclusiv inițierea unei campanii de adopție

9. Am reușit să aducem în atenția opiniei publice două probleme grave ale Sectorului 1, dar ignorate până acum de toate administrațiile, respectiv Podul Constanța (detalii aici) și realizarea unei căi sigure de comunicație pentru pietoni și bicicliști  între malurile lacului Herăstrău în zona podului CFR (detalii aici).

10. Am lansat o inițiativă de sprijinire a antreprenorilor din Sectorul 1 (detalii aici).

În afara acestei liste, nu putem să nu reamintim de implicarea întregii filiale USR Sector 1 în protestele de stradă și cele din Parlament privind deja celebra OUG 13.

Încheiem cu o singură promisiune pentru viitor: vom continua să ne luptăm și în următorii 3 ani de mandat pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor din Sectorul 1!