Apel de solidaritate cu Republica Moldova

Apel de solidaritate cu Republica Moldova

Partidul Uniunea Salvați România își manifestă solidaritatea și susținerea față de cetățenii Republicii Moldova care protestează împotriva modificării sistemului electoral.

La 4 mai 2017, într-o ședință fulger a Parlamentului, Partidul Democrat din R. Moldova (PDM),  Grupul Popular European (GPE) și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au votat, în prima lectură, mai multe proiecte legislative menite să schimbe sistemul electoral.

PDM și GPE au creat o primă majoritate conjuncturală de 52 deputați care a votat un proiect pentru introducerea unui sistem electoral uninominal. După doar câteva ore,  PDM a format cu PSRM o a doua majoritate conjuncturală (74 deputați) și au  votat un alt  proiect de lege pentru introducerea unui sistem electoral mixt.

22 deputați au votat pentru ambele sisteme electorale, ignorând astfel orice responsabilitate față de cetățenii care i-au ales. Peste alte câteva ore, președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a anunțat ”comasarea celor două proiecte de lege, pe baza sistemului mixt”. În parlamentul Republicii Moldova, majoritățile se crează prin șantaj și prin cumpărare.

Ședința parlamentului din 4 mai s-a desfășurat înaintea vizitei reprezentanților Comisiei de la Veneția la Chișinău și cu încălcarea procedurilor de organizare a dezbaterilor.

Proiectele legislative adoptate servesc intereselor grupului restrâns al deputaților PDM (cotat cu 2,6-4% în sondaje) și liderului acestuia, oligarhul Vlad Plahotniuc (rating negativ de 96-98%). După ce au capturat instituțiile statului, au încercat să denigreze în mass-media aservită societatea civilă autentică și au intimidat jurnaliști de investigație, falșii pro-europeni din jurul PDM organizează acum un asalt final asupra regimului politic din R. Moldova. Schimbarea sistemului electoral reprezintă unica șansă ca aceștia să râmână la putere și după alegerile din 2018. Implementarea unui nou tip de scrutin are totodată menirea de a limita accesul opoziției politice autentic pro-europene în Parlament.

Demersurile PDM nu corespund intereselor reale ale cetățenilor R. Moldova, care se luptă cu sărăcia extremă. Republica Moldova este astăzi un stat capturat. Prin băncile și sistemul de justiție din R. Moldova au fost spălate 20 miliarde dolari, bani ai mafiei rusești, iar din sistemul bancar moldovenesc a dispărut 1 miliard de dolari. Pentru recuperarea banilor și identificarea autorilor jafului nu au existat demersuri eficace ale justiției, deși guvernul de la Chișinău a asumat prin Acordul de Asociere încheiat cu UE implementarea unor reforme structurale.

În 2017 se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru al unei comunităţi democratice şi prospere – Uniunea Europeană. În cei 10 ani, România s-a schimbat profund şi a excelat ca membru al Uniunii prin determinarea instituţiilor de justiţie şi a românilor care luptă împotriva corupţiei. Eforturile  europene ale României nu vor fi complete până când R. Moldova nu i se va alătura în Uniunea Europeană.

În aceste zile, mai mult ca oricând R. Moldova are mai multă nevoie de sprijin de la București. Un prim demers în acest sens ar fi suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova. La 15 mai 2017, Parlamentul European a votat pentru amânarea acordării unui împrumut de 100 milioane euro asistență financiară pentru R. Moldova, ca urmare a deciziei majorității parlamentare de a schimba sistemul electoral și a asaltului organizat asupra instituțiilor de justiție, presă și a organizațiilor neguvernamentale.

Un al doilea demers pe care UE, dar și România trebuie să-l facă este să evite să se lase angrenate în  falsele dispute geopolitice dintre guvernul de la Chișinău și președintele pro-rus Igor Dodon, care de fapt își împart rolurile într-o regie perfectă.

Solicităm Guvernului, Președinției și Parlamentului să nu abandoneze R. Moldova într-un moment atât de important, să nu o trimită în sfera de influenţă a Rusiei, prin subvenționarea unor falși pro-europeni care nu respectă regulile minimale ale bunei guvernări, democrației și statului de drept.