USR va depune amendamente la Legea salarizării pentru transparentizarea și depolitizarea instituțiilor publice

USR va depune amendamente la Legea salarizării pentru transparentizarea și depolitizarea instituțiilor publice

Partidul Uniunea Salvați România va propune mai multe amendamente la Legea salarizării unitare, dintre care cele mai importante vizează transparentizarea veniturilor, depolitizarea funcțiilor publice și întărirea autonomiei locale.

USR va depune un amendament prin care propune publicarea de două ori pe ani a tuturor grilelor salariale, cuprinzând totalitatea sporurilor și beneficiilor adiționale pe care le primesc angajații din autoritățile și instituțiile publice din România.

De asemenea, USR va propune un amendament prin care numirile temporare în funcții de conducere să fie făcute pentru o perioadă de maximum trei luni, în care se poate organiza un concurs de angajare, cu posibilitatea excepțională de prelungire a acestei perioade, doar în cazul în care concursul nu s-a încheiat.

USR va depune și un amendament prin care autoritățile locale să aibă flexibilitatea de a plăti suplimentar pentru competențe rare, de exemplu profesori de informatică, de limbi străine, medici din specialități deficitare pe plan local, dar necesare la nivelul comunităților.

„Legea salarizării unitare a fost elaborată de Guvernul României și servită pe tavă parlamentarilor PSD și ALDE, în frunte cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Avem de-a face cu un proiect de lege elaborat pe genunchi, cu un impact bugetar inițial ascuns, iar mai apoi dezvăluit a fi mult mai mare decât capacitatea bugetară a țării. Guvernul Grindeanu nu a continuat recensământul salariilor din domeniul public început de Guvernul Cioloș și, în lipsa acestor informații, nu poate aprecia corect impactul bugetar al acestei legi. Dacă amendamentele USR vor fi adoptate, vom avea o imagine amănunțită asupra tuturor salariilor din domeniul public”, a anunțat deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia de muncă din Camera Deputaților, într-o conferință de presă.

Programul de guvernare PSD prevede pentru perioada 2017-2020 un impact bugetar al Legii salarizării unitare de 32 miliarde de lei. Cu toate acestea, la începutul lunii mai, Guvernul României prin semnătura prim-ministrului a rectificat impactul bugetar al legii la 42 miliarde de lei.