Maria Krause a fost validată pentru șefia AEP

Maria Krause a fost validată pentru șefia AEP

Experta Maria Krause, propusă de partidul Uniunea Salvați România pentru conducerea Autorității Electorale Permanente, a fost validată de Comisiile juridice reunite din Camera Deputaților și Senat.
Votul final pentru numirea noului președinte AEP va avea loc, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, iar alegerea va fi între Maria Krause și Daniel Barbu, propus de ALDE.
„Din păcate, pentru această funcţie majoritatea PSD-ALDE îl susţine pe Daniel Barbu, un politician care se poate adapta la orice funcţie îi dă partidul. Legea impune ca AEP să fie condusă de o persoană independentă politic, ceea ce Daniel Barbu nu este. O demisie din partidul politic din care face parte nu înseamnă independenţă politică. Sperăm ca parlamentarii să se ridice deasupra intereselor de partid şi să o voteze pe Maria Krause, expert electoral cu o experienţă de peste 12 ani în observarea alegerilor în ţară şi în străinătate, propusă de USR”, a declarat președintele USR, Nicușor Dan.
 Maria Krause a participat la misiuni de observarea alegerilor ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) în Kirghizstan, Kazakhstan, Macedonia, Serbia, Moldova, Letonia, Bulgaria şi Ucraina şi la misiuni organizate de Carter Center în Nepal, Mozambic şi Guyana. În prezent, Maria Krause face parte din misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor în Albania.
„Spre deosebire de alte partide politice, USR nu girează impostura în funcții importante din instituțiile publice și susține candidați profesioniști în domeniile lor. Maria Krause a lucrat cu multe organizații din domeniu, precum OSCE sau Carter Centre, având la activ 15 misiuni internaționale de monitorizare a alegerilor în diferite țări. În România, a coordonat campanii de observare alături de Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice şi mai târziu, în 2016, coaliţia FiecareVot și, împreună cu alți experți electorali, a publicat rapoarte de observare cu recomandări, dintre care unele au fost acceptate și introduse în legislație”, a declarat senatoarea USR, Florina Presadă.
Prin comparație, din CV-ul lui Daniel Barbu nu reiese experiența pentru această funcție. În ultimii ani, Daniel Barbu a îndeplinit diverse funcții politice, de la consilier la ministru al Culturii, iar anterior a fost muzeograf, cercetător, profesor și a ocupat funcții de conducere la reviste științifice și instituții de învățământ. A atras însă atenția presei și opiniei publice prin declarații controversate. În 2013, când era ministru al Culturii, a sugerat desființarea programului pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA pentru a organiza mai multe festivaluri. În 2016, când era senator, a declarat că politicienii din România au o ocupație mai periculoasă decât misiunile soldaților în Afganistan.