USR susține adoptarea Ordonanței Cinematografiei

USR susține adoptarea Ordonanței Cinematografiei

Partidul Uniunea Salvați România protestează față de avizul negativ dat de Comisia de cultură a Camerei Deputaților, în data de 16 mai, pentru adoptarea Ordonanței de Urgență 91/2016 privind cinematografia din România.

Modificările pe care Ordonanța le aduce la Legea cinematografiei (OG 39/2005) transparentizează concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Național al Cinematografiei și acordă o susținere financiară mai mare tinerilor cineaști. În plus, OUG 91/2016 asigură condiții pentru menținerea unei rețele publice de cinematografe, pentru protejarea patrimoniului cinematografic și revitalizarea Arhivei Naționale de Film, pentru încurajarea distribuției de film românesc și european și includerea educației audio-vizuale în programa preuniversitară.

Am lucrat șase luni, tot mandatul meu de ministru al Culturii, la această Ordonanță, cu grupuri de lucru alcătuite din profesioniști, reprezentanți ai tuturor părților interesate. După ce nu am mai fost ministru, ordonanța și-a urmat drumul prin grija succesoarei mele la minister, Corina Șuteu. La Comisia de Cultură din Senat am organizat în februarie 2017 audieri consistente ale reprezentanților Cinematografiei. Am preluat din observațiile lor și am depus câteva amendamente la proiectul de lege de aprobare a OUG. Este inadmisibil ca întreaga Ordonanță să fie desființată fără nicio explicație pertinentă, în opt minute, de niște oameni care nici nu s-au ostenit măcar să o citească”, susține senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru în Comisia de Cultură din Senat.

Respingerea Ordonanței în plenul Camerei Deputaților va avea drept consecințe micșorarea șanselor tinerilor cineaști de a obține finanțări pentru filmele lor de debut și revenirea la un sistem de organizare a concursurilor cinematografice care și-a arătat demult limitele.

Un eventual vot negativ în plenul Camerei Deputaților va conduce nu doar la abrogarea OUG, ci și la anularea noului Regulament de acordare a finanțărilor din Fondul cinematografic, care a fost publicat, spre dezbatere publică și care dăduse speranțe tinerilor cineaști de a participa în mod echitabil la finanțarea publică”, avertizează senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Respingerea Ordonanței va însemna, de asemenea anularea independenței acordate Arhivei Naționale de Film, care ar fi creat premisele modernizării acestei instituții și, implicit, o conservare potrivit standardelor internaționale a patrimoniului cinematografic în mare parte neglijat.

În plus, respingerea OUG 91/2016 va perpetua blocajul în care se află multe consilii locale care doresc să redeschidă pentru public sălile de cinema, dar nu au fonduri pentru retehnologizare, și ar conduce la dispariția totală a sălilor de cinema în localități mici.