USR propune interzicerea pungilor de plastic

USR propune interzicerea pungilor de plastic

Partidul Uniunea Salvați România propune interzicerea pungilor de plastic de unică folosință si a pungilor oxodegradabile care poluează mediul. Pungile de plastic au o durată de viaţă de peste 500 de ani, însă o durată de utilizare de numai cinci minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de eşec al proiectării din industrie.

Propunerea USR vine în contextul dezbaterii pe care Ministerul Mediului a lansat-o pe tema proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Deputatul USR Adrian Dohotaru a trimis o interpelare pe această temă Ministerului Mediului în care susține interzicerea pungilor de plastic, în conformitate cu directivele europene. În Europa, Franța și Spania au interzis deja acest tip de pungi, care se fragmentează în bucăți mici ce poluează mediul, sabotând compostarea biodeșeurilor prin contaminarea acestora.

România a devenit o țară sluțită de pungi de plastic pe câmpuri, pe malurile râurilor, la poalele munților noștri. Dacă țări ca Franța sau Spania au interzis pungile de plastic și au curățat astfel mediul de gunoaie, o putem face și noi în conformitate cu directivele europene. Putem înlocui pungile de plastic de unică folosință cu pungi refolosibile din bumbac sau iută, de pildă. Prin eforturi guvernamentale și legislative coerente, putem avea o țară curată și frumoasă”, explică Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.

Coaliția Zero Waste România, care a formulat o propunere similară, a fost sprijinită de peste 70 de organizații civice din țară în diverse petiții de interzicere a pungilor de plastic. Astfel, USR susține inițiativa Coaliției Zero Waste Romania si a societății civile care promovează economia circulară si militează pentru reducerea risipei de resurse.

Economia și ecologia trebuie să devină sinonime, așa cum arată rădăcina comună. Eco, de la oikos, înseamnă casă. Așa cum în casă nu lăsăm gunoiul, nici casa noastră, Planeta Pământ, nu ar trebui să devină o groapă de gunoi. În acest sens, tranziția de la economia lineară, care este răspunzătoare pentru schimbările climatice și încălzirea globală, spre o economie circulară implică în primul rând prevenția si eliminarea modelelor de proastă proiectare precum pungile de plastic de unică folosință. Proiectarea ecologică este unul dintre pilonii de bază in tranziția către o economie în care deșeurile devin resurse, o economie zero deșeuri”, explică deputatul USR Adrian Dohotaru.

Propunerea USR se va concretiza sub forma unor amendamente pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, atunci când legea va ajunge în Parlament.