USR susține menținerea mecanismului 2%

Partidul Uniunea Salvați România susține menținerea mecanismului fiscal prin care cetățenii României pot să direcționeze 2% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale.

„2% este unul dintre puținele mecanisme care au funcționat în România în ultimii ani și printre puținele mecanisme care au angrenat cetățenii în sprijinul organizațiilor non-guvernamentale. Eliminarea acestui mecanism ar înseamna un pas înapoi major pentru susținerea societății civile”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR într-o conferință de presă.

Senatorul USR Mihai Goțiu i-a adresat mai multe întrebări ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, cu privire la informațiile apărute în presă referitoare la viitoarele reglementări fiscale, între care nu mai apare mecanismului 2%.

”Este adevărat că posibilitatea persoanelor fizice de a direcționa 2% din venituri către ONG-uri va fi înlocuită? Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, care este măsura menită să o înlocuiască? Există vrean studiu de impact ori vreun scenariu de lucru din care să rezulte că impactul unei măsuri de înlocuire a direcționării a 2% din venituri către organizații non-profit va fi pozitiv?”, a întrebat Mihai Goțiu, într-o interpelare făcută în plenul Senatului. Senatorul USR i-a mai recomandat ministrului de Finanțe să consulte ONG-urile înainte de a lua o decizie care să le afecteze grav activitatea.

Temerea societății civile, dar și a instituțiilor de cult, care au beneficiat de opțiunea direcționării a 2% din impozitul pe veniturile persoanelor fizice e că noua măsură, discutată în presă – cea care prevede deducerea din baza impozabilă a donațiilor și sponsorizărilor acordate organizațiilor non-profit – va fi comasată cu toate celelalte deduceri posibile. În aceste condiții este de așteptat ca celelalte deduceri posibile să tindă să acopere plafonul maxim prevăzut în viitoarele norme fiscale și astfel să nu mai existe posibilitatea deducerii veniturilor donate ONG-urilor.

Pentru ultimul an fiscal pentru care există date, suma direcționată de cetățenii României a fost de aproximativ 30 de milioane de euro, împărțite de câteva mii de organizații non-profit din domeniul educației, sănătății, apărării drepturilor omului, protecției mediului, asistenței sociale, culturii, dezvoltării și implicării civic-comunitare. Principalii beneficiari au fost însă sute de mii și milioane de cetățeni care s-au bucurat de serviciile oferite de aceste ONG-uri.

”În ciuda atacurilor la care a fost supusă dinspre sistemele politic și mediatic corupte și în ciuda subfinanțării, societatea civilă este cea care își aduce principalul aport la menținerea țării noastre în rândul democrațiilor semi-consolidate, stopând alunecarea către autoritarism ori chiar dictatură. În acest sens, rapoartele Nations in Tranzit din ultimii ani, realizate de Freedom House pentru 29 de țări din fosta zonă a Europei comuniste și din fosta zonă sovietică, arată că societatea civilă din România a obținut în mod constant un scor mult mai bun (și în îmbunătățire de la an la an), comparativ cu ceilalți indicatori: procesul electoral, independența presei, gradul de democrație al guvernanței naționale, respectiv locale, independența justiției și corupția”, a mai precizat senatorul USR Mihai Goțiu, care, înainte de a intra în politică, în toamna anului trecut, a activat în zona ONG.