USR protestează față de modul de numire al noului președinte ANCOM

USR protestează față de modul de numire al noului președinte ANCOM

Partidul Uniunea Salvați România protestează față de modul în care PSD a modificat procedura de numire a președintelui ANCOM, o procedură care implica Guvernul și Președinția pentru a asigura independența Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților a emis, miercuri, un raport de adoptare a Ordonanței de Urgență emisă de Guvernul Grindeanu, în data de 27 aprilie, prin care este eliminat rolul președintelui României, Klaus Iohannis, în procedura numirii președintelui ANCOM. Raportul a fost adoptat cu șase voturi pentru (PSD, ALDE și UDMR), trei împotrivă (USR și PNL) și o abținere (PMP). Un membru PNL a lipsit de la ședința Comisiei.

Procedura de numire a președintelui ANCOM fusese stabilită cu acordul Comisiei Europene, după o serie de negocieri în perioada 2008-2009, pentru a închide o procedură de infringement declanșată împotriva României pentru ingerințele dese ale politicienilor în activitatea ANCOM.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul Grindeanu a fost necesară deoarece președintele Klaus Iohannis amână de doi ani de zile luarea unei decizii în privința conducerii ANCOM, deși a primit mai multe propuneri pentru această funcție. Purtătorul de cuvânt al președintelui a contrazis declarațiile lui Liviu Dragnea și a susținut că președintele PSD interpretează procedurile administrative pentru a justifica o decizie complet netransparentă și periculoasă pentru buna funcționare a instituțiilor statului.

La final de mandat, fostul premier Victor Ponta a transmis o propunere pentru conducerea ANCOM, iar președintele Klaus Iohannis a demarat procedura de numire, însă aceasta nu s-a mai finalizat întrucât, la scurt timp, premierul Victor Ponta a demisionat.

„Nu există un motiv concret pentru modificarea procedurii, deși PSD invocă în acest sens o urgență. Urgență a fost creată de Guvernul Grindeanu care nu a trimis o propunere de numire președintelui Klaus Iohannis. Practic, noua procedură este doar o formalitate, iar decizia este în mâna majorității politice. Procedura a fost aplicată ieri, iar formalitatea a fost evidentă în timpul audierii lui Adrian Diță care a durat doar 15 minute. Asta dovedește că procedurile democratice sunt un moft pentru domnul Dragnea, iar numirile sunt în pixul dumnealui”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

USR a propus Biroului permanent reunit al celor două camere ca audierea lui Adrian Diță să aibă loc miercuri, astfel încât membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor să aibă timp să analizeze candidatul pentru o funcție atât de importantă, dar propunerea a fost refuzată. Urgența audierii nu a avut nicio justificare în condițiile în care votul pentru Adrian Diță va avea loc joi, 11 mai, în plenul Camerei Deputaților.

ANCOM este o instituție extrem de importantă, care reglementează o piață de miliarde de euro în România, o instituție a cărei independență este esențială pentru buna funcționare a unei piețe care generează creștere economică și locuri de muncă.