USR cere comisie de anchetă a sistemelor IT

USR cere comisie de anchetă a sistemelor IT

Partidul Uniunea Salvați România va solicita înființarea unei comisii de anchetă asupra sistemelor IT folosite de instituțiile publice.

„Ne-am gândit să facem o bucurie majorității PSD – ALDE care a activat foarte mult conceptul de control parlamentar. Până acum au fost înființate două comisii de anchetă: prima a vizat modul de construire a bugetului pe anul trecut și s-a terminat într-un fiasco total și a doua pe tema alegerilor din 2009, pentru care a fost și modificat Regulamentul Camerei Deputaților, astfel încât toți cei chemați să fie obligați să se prezinte. Salutăm activismul parlamentar, dar credem că subiectele sunt prost alese și de aceea propunem noi o comisie de anchetă. Am început să strângem semnături de la deputații USR și PNL pentru o comisie de anchetă legată de digitalizarea statului, respectiv de sistemele de IT pe care statul le folosește”, a anunțat deputatul USR Cristian Ghinea.

Un raport de anul trecut al Corpului de control al premierului arată că între 2011 — 2016 statul român a plătit 3,7 miliarde de lei, aproximativ 700 de milioane de euro, pentru sisteme IT. În topul firmelor care au primit cele mai multe contracte este celebra triadă Siveco România, Grupul Teamnet și UTI Grup.

„A fost un jaf imens în ceea ce privește digitalizarea sistemului public, dar problema nu este numai furtul, problema este că nu poți să guvernezi modern România cu actualele sisteme IT”, a explicat Cristian Ghinea, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Anul trecut, fostul Guvern a demarat un proces amplu de debirocratizare care a avut efecte limitate deoarece bazele de date ale instituțiilor publice nu sunt actualizate sau sunt prost construite și nu pot comunica între ele. În aceste condiții, cetățenii trebuie să alerge cu hârtii între diferite instituții ale statului pentru a-și rezolva problemele.

„Mulțumesc foarte mult doamnei Raluca Turcan și deputatului PNL Pavel Popescu din Comisia de IT pentru că ne-au sprijinit în acest demers și invit celelalte partide, atât din Opoziție, cât și de la Putere, să semneze această cerere de creare a unei comisii parlamentare de anchetă pe care o să o supunem Biroului permanent. N-am niciun fel de emoție că vom strânge cele 50 de semnături și vom depune săptămâna viitoare această cerere”, a adăugat Cristian Ghinea.

USR a realizat un policy brief pe tema digitalizării statului român în care demonstrează că informatizarea administrației publice din România s-a împotmolit în corupție, dezorganizare și stupiditate. Studiul de caz este realizat pe Ministerul Muncii. Policy brief-ul poate fi consultat pe site-ul www.usr.ro – Cum a ratat statul român trecerea în epoca digitală?