Vot de conștiință pe modificarea definiției familiei

Vot de conștiință pe modificarea definiției familiei

Partidul Uniunea Salvați România a exprimat, marți, 9 mai, un vot de conștiință în privința inițiativei cetățenești de a organiza un referendum pentru modificarea definiției familiei, în Constituție, ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Majoritatea deputaților USR, respectiv 15, au votat împotrivă, șase deputați au votat pentru, trei deputați s-au abținut, iar doi nu au votat.

„Este oare modul în care o societate își definește familia important? Fără îndoială că DA. Este familia tradițională o valoare majoră a comunității noastre? Fără îndoială că DA. Este valoarea toleranței și a respectului minorităților o valoare pentru societatea noastră? Fără îndoială că DA. Respectăm dreptul la inițiativă al cetățenilor, însă acest referendum NU rezolvă o problemă actuală”, a explicat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR în plen.

„Să fim onești și să ne privim în ochi: acest referendum forțează cetățenii să pună cele două valori într-o ordine sau altă. Acest referendum adâncește o fractură în cadrul actualei noastre societăți. Nivelul actual de toleranță al societății românești, mult sau puțin, este și va rămâne ACELAȘI. Grupul Parlamentar USR a exprimat un vot de conștiință pe acest subiect votând cu majoritate împotriva acestui recensământ pentru dezbinare” a declarat Dan Barna.

USR este un partid în care membrii au viziuni diferite pe tema definirii noțiunii de familie de aceea, în lipsa unei opinii unitare, deputații USR au votat conform propriei conștiințe. Inițiativa va ajunge la Senat, camera decizională.

Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie propune modificarea alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie, care în actuala formă prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, astfel încât să aibă următoarea formă: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.