USR a sesizat CCR cu privire la desființarea conflictului de interese

USR a sesizat CCR cu privire la desființarea conflictului de interese

Partidul Uniunea Salvați România a depus, luni, 8 mai 2017, o sesizare către Curtea Constituțională cu privire la legea care modifică titlul și definiția infracțiunii de conflict de interese din Codul Penal.

După negocieri intense cu partidele de opoziție, USR a reușit să strângă semnăturile a 28 de senatori pentru a putea contesta la CCR această lege care a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului parlamentar și care desființează practic infracțiunea de conflict de interese.

Legea inițiată de către deputații Márton Árpád-Francisc (UDMR), Nica Nicolae-Ciprian (PSD), Roman Victor (PSD), Ionescu Aurelian (PC) și Marocico Ion (UUR), pentru modificarea articolelor 301 și 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal schimbă denumirea infracțiunii de „conflict de interese” în „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” și elimină din textul de lege pasaje foarte importante.

„Această inițiativă legislativă desfigurează infracțiunea de conflict de interese și o golește de conținut. Clientela de partid, politicienii și apropiații lor sunt principalii beneficiari ai acestei ințiative”, a avertizat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.

Prin această lege, nu vor mai fi sancționați penal funcționarii publici care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, obțin foloase patrimoniale în beneficiul persoanelor cu care s-au aflat în raporturi comerciale sau de muncă, ori din partea cărora au beneficiat de foloase de orice natură. Cu alte cuvinte, primarii își vor putea folosi funcția pentru a favoriza foști sau actuali parteneri de afaceri, colegi de serviciu, sponsori din campania electorală, iar lista poate continua.

Totodată, interdicția funcționarilor publici, condamnați definitiv pentru conflict de interese, de a mai ocupa o funcție publică a fost limitată la numai trei ani, în condițiile în care pentru toate celelalte infracțiuni Codul Penal prevede că eliminarea interdicției aferente condamnării se face la expirarea unui termen cuprins între 4 și 10 ani după executarea pedepsei, numai dacă persoana condamnată se abține de la comiterea unor noi infracțiuni, achită cheltuielile de judecată și despăgubirile la care a fost obligată prin hotărârea judecătorească.

„Numai USR s-a opus adoptării acestui proiect de lege în Comisia juridică a Camerei Deputaților și a depus amendamente pentru ca efectul legii să fie doar acela al adaptării textului de lege la deciziile CCR. Parlamentarii USR au încercat să susțină aceste amendamente și în plen, dar au fost cenzurați, PSD-ul dovedind încă o dată un profund dispreț pentru regulile democrației. Singurul sprijin în această bătălie a venit din partea Ministrului Justiției care a susținut același punct de vedere cu al nostru. Mai mult, Ministerul a demarat un proiect legislativ care propune aceeași soluție ca și amendamentul depus de USR”, a declarat Nicușor Dan, președintele USR.

Legea încalcă, de asemenea, tratate internaționale ratificate de România, precum Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei, adoptată la Strasbourg în 1999 și Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York în 2003.

„Practic, ne aflăm în situația în care România, din postura de stat membru al Uniunii Europene și NATO, anulează o parte din eforturile de aliniere a legislației penale cu standardele internaționale, a căror implementare a condiționat însăși integrarea/aderarea tării noastre la cele două structuri”, a explicat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică.