USR solicită demisia ministrului Cercetării Șerban Valeca

USR solicită demisia ministrului Cercetării Șerban Valeca

Partidul Uniunea Salvați România a solicitat, miercuri, 3 mai, în plenul Parlamentului, demisia ministrului Cercetării și Inovării, Șerban Valeca.

”Primele luni ale domnului Șerban Valeca în fruntea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) au aruncat domeniul în haos. S-a dovedit cu vârf și îndesat că măsura fracționării Ministerului Educației, total ancronică la nivel european, a avut la bază scopuri meschine, cum ar fi schimbarea membrilor consiliilor consultative, eliminarea persoanelor incomode din sistem, controlul și distribuirea discreționară, pe considerente politice și nicidecum competitive, a fondurilor, oricum puține, din cercetare”, a arătat senatorul USR Mihai Goțiu într-o declarație politică citită în plenul Senatului.

USR îi reproșează lui Șerban Valeca cea mai recentă decizie, cuprinsă în articolul 4(3) al Actului adițional nr. 10/2017 din 27.03.2017 încheiat între MCI și UEFISCDI, care introduce în mod explicit și deliberat o preferință națională în privința evaluatorilor, precum și criterii ierarhice de selecție, în contradicție cu Strategia Națională de Cercetare Dezvoltare Inovare 2014-2020, care prevede expres „susţinerea aspiraţiei către excelenţă în cercetarea la frontiera cunoaşterii prin internaţionalizarea cercetării din România și evaluare internaţională”.

„Trebuie să fie clar pentru toată lumea: nu există cercetare românească în sine, există doar cercetare în comunitatea științifică. Comunitatea științifică este internațională sau nu este deloc. Decizia de a-i scoate pe toți cercetătorii români din străinătate din consiliile Ministerului Cercetării reprezintă o acțiune hotărâtă și concertată de parohializare a cercetării din România. Faptul că reprezentarea științelor umaniste a fost complet anihilată în noile consilii ale Ministerului Cercetării arată lipsa crasă de viziune organizațională și de orizont a noii conduceri a ministerului”, s-a exprimat public, pe pagina de Facebook, și senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei pentru învățământ și cercetare.

Această măsură vine să completeze epurărilor din ultimele luni din cadrul consiliilor consultative ale MCI. Într-o perioadă extrem de scurtă au fost eliminați din consiliile MCI evaluatorii de la universități de top din străinătate și de la cele mai bune universități din România, pentru a-i înlocui cu evaluatori cu o biografie mai mult decât discutabilă, cu dosare penale și acuzații de plagiat, adunați de la universități din coada clasamentelor cercetării românești. Consorțiul ”Universitaria” (care reunește Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara și ASE București) cumulează peste jumătate din producția științifică existentă la nivel național. Cu toate acestea universitățile din Consorțiu sunt reprezentate în mai puțin de 10% din structura nominală a noilor consilii consultative ale MCI.

În plus, parlamentarii USR îi reproșează actualului ministru al Cercetării faptul că mimează dezbaterea publică, ignorând toate avertismentele, criticile și opiniile exprimate de experții din domeniu.

„Poate cea mai gravă problemă a actualei conduceri a MCI e autismul şi autarhismul decizional. Niciun ministru nu poate ignora ceea ce s-a făcut până la el în domeniul lui, nu poate neglija opiniile specialiștilor din acel domeniu ori tendințele internaționale. Sau o poate face, dar cu un rezultat previzibil: dezastrul!”, se mai arată în declarația citită de senatorul USR Mihai Goțiu.

Senatorul USR Mihai Goțiu a distribuit, marți, 2 mai, în cutiile poștale ale tuturor senatorilor scrisoarea Asociației Cercetătorilor Ad-Astra care critică foarte dur noile decizii ale MCI, precum și scrisoarea Consorțiului Universitaria, prin care se solicită demisia ministrului Șerban Valeca.