USR consideră oportună declanșarea referendumului pe anticorupție

Partidul Uniunea Salvați România consideră oportun ca președintele României Klaus Iohannis să declanșeze procedura de organizare a unui referendum pe anticorupție.

„Față de această avalanșă de presiuni asupra de justiției, de suita de pași înainte și înapoi a puterii, considerăm oportun ca președintele Klaus Iohannis să declanșeze procedura de organizare a referendumului pe anticorupție ca să ne lămurim odată pentru totdeauna ce vor românii și pentru ca puterea să înțeleagă dacă ceea face ea este în mandatul primit de la popor a alegerile parlamentare din decembrie”, a declarat președintele USR Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul propus de către președintele Klaus Iohannis pe tema justiției, după adoptarea de către Guvernul Grindeanu a OUG 13 care dezincrimina fapte de corupție ale funcționarilor publici.

Președintele USR a recapitulat toate atacurile PSD împotriva justiției și în favoarea corupților, din ultimele patru luni:

• Ordonanța de urgență numărul 13, plecată în aceeași noapte cu legea grațierii, care se discută acum în Comisia juridică a Senatului și prin care PSD a încercat să grațieze darea și luarea de mită și traficul de influență;
  • Proiectul de lege prin care se redefinește conflictul de interese care a fost votat de plenul Camerei Deputaților;
  • Legea executării pedepselor care reduce practic toate pedepsele la o treime;
  • Modificarea regulamentului, prin care comisiilor parlamentare li se dă dreptul să interfereze cu o anchetă penală și să audieze magistrații;
  • Încercarea puterii, tot prin modificarea regulamentului, de desființare a cvorumului pentru comisiile parlamentare, astfel încât deciziile, spre exemplu la comisia juridică, să fie luate cu oricâți dintre membrii prezenți;
  • Presiunea exercitată asupra ministrului Justiției, declarații în care i se cerea acestuia să-i demită pe procurorul general Augustin Lazăr și pe procurorul șef anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

În opinia lui Nicușor Dan, toate acestea sunt atacuri asupra statului de drept și asupra justiției. Credem că societatea trebuie să-și îndrepte energiile în proiecte constructive și nu să se uite tot timpul la ce au mai făcut Guvernul și Parlamentul împotriva Justiției, a spus liderul USR.