USR cere reînființarea Comisiei de Cod Electoral

USR cere reînființarea Comisiei de Cod Electoral

Partidul Uniunea Salvați România a solicitat oficial reînființarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral care să actualizeze legislația în domeniu, aceasta fiind una dintre promisiunile USR în campania electorală.

„Am solicitat președinților celor două Camere ale Parlamentului reînființarea comisiei de cod electoral pentru că România trebuie să continue reforma electorală care a început în ultimii ani. În 2015, s-au modificat mai multe legi – legea alegerilor locale, legea partidelor politice, legea finanțării campaniilor electorale – care au dus la apariția unor noi actori politici, printre care și Uniunea Salvați România. Alegerile locale și parlamentare din 2016 au arătat că este nevoie să continuăm reforma electorală”, a anunțat într-o conferință de presă senatoarea USR Florina Presadă.

„Reforma electorală trebuie să urmărească creșterea participării politice și egalitatea de tratament între actorii politici, dar și instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce privește organizarea diferitelor tipuri de scrutin. Există neconcordanțe în felul în care se desfășoară alegerile locale și alegerile parlamentare și credem că este nevoie de o uniformare a regulilor. Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menținem actualele reguli electorale”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Modificările operate în cadrul legilor electorale în 2015 impun amendarea Legii alegerilor pentru Parlamentul European și a Legii alegerilor pentru Președintele României. Aceste modificări, care trebuiau realizate de vechea Comisie pentru legile electorale, ar trebui adoptate în prima parte a anului 2018, cu cel puțin un an înaintea alegerilor europarlamentare din 2019, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, însușite și de Curtea Constituțională a României.

Comisia comună pentru elaborarea Codului Electoral include reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice din Parlament, care își pot asuma împreună un calendar al modificărilor legislației electorale astfel încât România să aibă în viitor un Cod Electoral.

„Modificarea legislației electorale trebuie să se întâmple în cadrul unei Comisii comune pentru a asigura coerența diferitelor propuneri legislative, dar și pentru ca formațiunile politice reprezentate să își asume împreună un calendar al reformei electorale. Totodată, având în vedere amploarea și complexitatea actualului cadrul legal electoral, ne dorim ca amendarea acestuia să ia forma unui proces de codificare”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă.