CEDO a demontat minciunile PSD

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a demontat toate minciunile prezentate de PSD în motivația celebrei Ordonanțe 13, prin decizia de marți, 25 aprilie, în care cere Guvernului Sorin Grindeanu să elaboreze în șase luni de zile un plan de măsuri care să rezolve problemele din penitenciare.

„Aflăm, în urma Deciziei CEDO, că statul român nu va primi o amendă de 80 milioane euro așa cum amenințau anumiți lideri PSD, ci trebuie să ia măsuri de reducere a supraaglomerării și de îmbunătățire a condițiilor materiale de detenție și să găsească remedii pentru această situație. În termen de șase luni de la această dată, guvernul român trebuie să furnizeze, în cooperare cu Comitetul Miniștrilor, un calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor generale”, a explicat George Dircă, senator USR.

Guvernul Grindeanu are responsabilitatea de a pregăti un plan de acțiune pe termen mediu și lung în privința situației din penitenciare, inclusiv prin alocarea de fonduri pentru modernizarea, renovarea și construcția de noi penitenciare, lucru neglijat în ultimii 27 de ani de guvernare și fără a se confunda cu propunerile intereselor de grup pe care le-a exprimat PSD în lunile ianuarie-februarie.

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat, după ultimatumul dat de CEDO, că legea graţierii sau arestul la domiciliu nu vor rezolva problema supraaglomerării din închisori, pe termen lung singura soluţie fiind construcţia de noi penitenciare.

USR a depus un amendament la legea bugetului național pentru alocarea de fonduri suplimentare în vederea construirii de noi penitenciare, iar deputatul Cristian Ghinea i-a semnalat premierului Sorin Grindeanu în timpul dezbaterilor din Parlament că Guvernul Dacian Cioloș a deschis deja o linie de finanțare pentru a rezolva problemele din închisorile din România.