USR: Victoria lui Macron în turul 1, un semnal pozitiv pentru Europa

USR: Victoria lui Macron în turul 1, un semnal pozitiv pentru Europa

Partidul Uniunea Salvați România apreciază intrarea candidatului centrist Emmanuel Macron în turul doi ca pe un semnal pozitiv dat de Franța Europei. Macron este un politician cu orientare clar pro-europeană, care pledează pentru o Uniune puternică, în care statele membre acționează împreună pentru a face față marilor provocări precum securitatea sau migrația.

”USR consideră că dintre toți cei patru candidați cu șanse în turul I, Macron este cel mai pro-european și potrivit intereselor României, dat fiind că toți ceilalți candidați au exprimat simpatii față de regimul Vladimir Putin, care nu respectă dreptul internațional și continuă să destabilizeze țări vecine”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR și membru al Comisiei de politică externă.

Într-un moment în care UE se confruntă cu o criză serioasă de solidaritate, candidatul centrist vorbește despre suveranitate europeană și modalități de a reclădi încrederea în proiectul european. El respinge transformarea Bruxelles-ului în țap ispășitor și propune măsuri pentru oprirea ascensiunii populiștilor și euroscepticilor.

Pentru întărirea legăturii dintre cetățenii europeni și instituțiile UE, liderul En Marche susține organizarea de convenții democratice în toate statele membre, care să dea posibilitatea consultării oamenilor în legătură cu acțiunile și prioritățile UE. Mai mult, Macron pledează pentru întărirea corpului de polițiști din cadrul noii Agenții europene de pază a coastelor și frontierelor, pentru crearea unui Fond european de apărare care va finanța achizițiile comune de echipamente militare și programe de cercetare-dezvoltare în materie, un cartier general european permanent, care să gestioneze operațiunile de apărare europene, în cooperare cu NATO.

Așa cum a precizat în programul său, și USR dorește o Europă puternică, unită și solidară, capabilă să facă față unor provocări majore precum migrația și crizele economice. Credem că soluțiile nu pot fi individuale, naționale, ci trebuie să fie europene. UE are nevoie de o politică externă comună și de o armată comună, neputând altfel să facă față unor crize și conflicte precum cel din Siria, care reprezintă una dintre rădăcinile crizei refugiaților.

USR consideră că România trebuie să se poziționeze alături de nucleul dur al Uniunii, de motorul franco-german, iar programul european al lui Macron este în consonanță cu principiile noastre.

În plus, Mișcarea En Marche are unele lucruri în comun cu USR, fiind tot una grassroots, anti-sistem, care transcende clivajul clasic dreapta-stânga, reușind să atragă votanți și membri din ambele părți ale eșicherului politic. Ca și în România, și în Franța, se observă o erodare masivă a celor două partide mari de dreapta și de stânga – Republicanii și Partidul Socialist, care pierd sprijin popular pe fondul scandalurilor de corupție, a guvernărilor alternative care au dezamăgit neaducând schimbarea promisă și a incapacității vechii clase politice de a genera lideri credibili.

”Considerăm că o victorie a candidatului extremei drepte, Marine Le Pen, sau a extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, ar fi dezastruoasă pentru proiectul european, dat fiind că aceștia sunt anti-europeni și se declară împotriva democrației liberale. În contextul Brexit-ului și pe fondul valului de iliberalism din Europa Centrală, considerăm că o victorie a unuia dintre aceștia ar însemna cu adevărat sfârșitul UE”, a susținut Matei Dobrovie.

USR crede că noul centrism reprezentat de fenomenul Macron este o contrapondere utilă și sănătoasă la ascensiunea populiștilor, euroscepticilor și extremiștilor. Ca și USR în România, En Marche reprezintă a treia forță în Franța care vine puternic din urmă, schimbând fața unui peisaj politic încremenit în vechiul clivaj stânga-dreapta și marcat de alternanța la putere a două partide mari. Aceasta este o evoluție naturală și benefică.