USR face public raportul ascuns al lui Dragnea de la Ministerul Dezvoltării

USR face public raportul ascuns al lui Dragnea de la Ministerul Dezvoltării

Partidul Uniunea Salvați România a reușit să obțină raportul de audit realizat de Curtea de Conturi asupra performanței Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în perioada 2013-2014, când Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Din motive necunoscute, raportul realizat din 2015 de Curtea de Conturi nu a fost făcut public până în prezent.

Principala concluzie a raportului a fost că PNDL nu a avut o strategie clară de investiții și nici obiective definite, ceea ce i-a permis lui Liviu Dragnea să finanțeze proiecte după bunul plac și în favoarea clientelei politice. Sevil Shhaideh, actualul ministru al MDRAP, a fost în perioada respectivă ordonator principal de credite și coordonatoral Direcției Generale de Dezvoltare Regională.

„În cadrul structurii care gestionează derularea PNDL nu există proceduri interne cu privire la înregistrarea, analiza, verificarea, soluționarea și monitorizarea neregulilor sau fraudelor în cadrul programului și deasemenea nu există măsuri preventive”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Practic, în perioada 2013-2014, MDRAP a ținut evidența investițiilor pe caiet și nu a efectuat verificări privind exactitatea și realitatea datelor transmise de către beneficiarii PNDL. Experții Curții de Conturi au descoperit documente neînregistrate, dosare incomplete și rapoarte cu date diferite privind aceleași proiecte.

„Deși personalul cu atribuții în evaluare deține studii tehnice și expertiză în domeniu, nu există aprobate standarde de cost pentru toate domeniile ce se finanțează prin PNDL sau alte normative care să impună o limitare a costurilor pe tipuri de operațiuni finanțate/domenii specifice, în vederea realizării unei evaluări obiective a documnentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții ce vor fi incluse în program”, mai arată experții Curții de Conturi.

În aceste condiții, MDRAP nu a reziliat contractele de finanțare în cazul beneficiarilor care nu și-au respectat atribuțiile și responsabilitățile.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus acum de Sevil Shhaideh, a alocat PNDL-ului 30 de miliarde de lei, pentru perioada 2017-2020, o alocarea mult mai mare decât în anii trecuți. USR a depus o serie de amendamente la legea bugetului pentru a limita risipirea fondurilor publice, dar nu au trecut de majoritatea parlamentară, controlată de PSD.

„Această decizie de politică publică va avea un impact deosebit pentru România, sacrificând interesele de dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung pentru interesele private ale unui grup minuscul din PSD de a controla politic si administrativ societatea românească şi de a avea acces la resursele bugetare”, a declarat Cristian Ghinea, membru USR.

Raportul complet al Curții de Conturi poate fi consultat în materialul atașat – Raport CC PNDL 2014