USR semnalează lipsa de transparență a comisiei de control SRI

USR semnalează lipsa de transparență a comisiei de control SRI

Partidul Uniunea Salvați România trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de transparență a comisiei parlamentare de control asupra activității SRI.

Parlamentarii USR și-au propus să studieze controlul parlamentar asupra serviciilor secrete pentru a îmbunătăți activitatea comisiei din Parlamentul României. În acest scop, în data de 22 martie, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a vizitat comisia de control SRI, unde a studiat regulamentul comisiei și a solicitat un studiu comparativ asupra comisiilor similare din alte țări.

În aceeași zi, deputatul USR a solicitat același studiu și Direcției de Studii și Documentare legislativă, din cadrul Camerei Deputaților, iar solicitarea sa a fost rezolvată în doar câteva ore. În schimb, comisia de control a SRI a respins solicitarea deputatului Lucian Stanciu-Viziteu printr-o adresă transmisă după două săptămâni către liderul grupului parlamentar USR, Nicușor Dan. Adresa, semnată de președintele comisiei Adrian Țuțuianu și secretarul Verestoy Atilla, stipulează că solicitarea va fi aprobată atunci când USR va avea un membru în comisia parlamentară de control a SRI.

„Într-o eră a informației în care politicile geo-strategice sunt din ce în ce mai complexe și într-un ritm de schimbare alert, membrii comisiei de control asupra SRI sunt încă prinși în concepția, depășită și vulnerabilă, a securității prin obscuritate. Aceștia consideră că este firesc să încerce să blocheze accesul altor parlamentari la documente publice și inclusiv la posibilitatea unor dezbateri publice. Consider că membrii comisiilor de control parlamentar asupra serviciilor secrete ar trebui să fie promotorii unei noi paradigme de control, organizare și comunicare care să genereze premisele dezvoltării unei culturi moderne de securitate”, a declarat deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu.

În prezent, comisia parlamentară de control asupra activității SRI are opt membri, dintre care patru fac parte din PSD, doi membri sunt din PNL, iar ALDE și UDMR au câte un reprezentant. Din partea USR din această comisie a făcut parte deputatul Manuel Costescu, care a demisionat din Parlament la începutul lunii martie.