USR militează pentru locuri de joacă sigure în Constanța

USR militează pentru locuri de joacă sigure în Constanța

USR Constanța va lupta pentru a se asigura că autoritățile locale vor reface anul acesta locurile de joacă din oraș.

Aproape 4 milioane de euro este suma alocată de primăria Constanța pentru refacerea locurilor de joacă în aer liber deja existente și pentru crearea altora noi. Suma va împărțită în 10.000.000 lei (2,2 milioane euro) pentru refacerea celor 64 de locuri de joacă existente, dintre care 25 se află în diferite litigii sau fără acte necesare cum ar fi intabularea, iar 7.000.000 lei (1,6 milioane euro ) pentru 34 noi locuri de joacă.

Pe hârtie totul arată grozav, problema este că și în anii trecuți au fost alocate sume mari pentru locurile de joacă, dar nu s-a făcut absolut nimic. În a doua jumătate a anului, la rectificarea bugetară, sumele alocate locurilor de joacă au fost redirecționate către alte proiecte “mai importante”. Astfel, nici măcar un singur leu nu a fost folosit pentru bucuria celor mici, cel puțin nu în locurile de joacă în aer liber din Constanța.

USR Constanța își propune să identifice toate locurile de joacă din oraș și să se asigure că primăria își va ține promisiunea anul acesta și va folosi cei 4 milioane de euro așa cum a promis, pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a celor mici prin prezența locurilor de joacă demne de un municipiu atât de important la nivel național.

În plus, USR Constanța are câteva posibile soluții pentru protejarea copiilor în locurile de joacă:

  • Instalarea unor dispozitive sonore care țin la distanță atât câinii, cât și alte animale ca șobolanii, pisicile, sau chiar păsările. Un mare dezavataj este că funcționează pe baterii și mai mult că sigur nimeni nu o să le întrețină/schimbe bateriile când trebuie, pe lângă riscul foarte mare de a se strica de la intemperiile vremii.
  • A două variantă ar fi plasarea de paznici la fiecare loc de joacă. Un mare avantaj al acestei soluții ar fi faptul că locurile de joacă și implicit copii vor fi protejați și împotriva oamenilor care nu au ce cauta acolo. Marele dezavantaj al angajării paznicilor sunt costurile foarte ridicate cu salarizarea și amplasarea/întreținerea gheretelor în care să stea paznicii.
  • A treia soluție, cea mai ușor de realizat în momentul de față, ar fi instalarea unor garduri mai înalte, în jur de 1 metru înălțime, cu porți, care să țină la distanță câinii agresivi. Soluția asta nu ar crește prea mult costurile cu îngrădirea, care deja există. Un dezavantaj al soluției este că alte animale că pisici, șoareci, păsări, oameni rău intenționați, nu pot fi ținuți la distanță.