USR solicită Ministerului Sănătății să ia urgent măsuri contra epidemiei de rujeolă

USR solicită Ministerului Sănătății să ia urgent măsuri contra epidemiei de rujeolă

Partidul Uniunea Salvați România solicită Guvernului Grindeanu și Ministerului Sănătății să ia urgent măsuri contra epidemiei de rujeolă, care a ucis anul acesta 18 copii, majoritatea dintre ei nevaccinați.

În prezent, sunt peste 4025 de cazuri de rujeolă în România, din care 3535 sunt copii și tineri cu vârste cuprinse între câteva luni și 19 ani. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Caraș Severin, Timiș, Arad, Dolj și Bistrița Năsăud.

Epidemia se extinde în condițiile în care doar 48,6% dintre bebelușii cu vârsta între 9 – 11 luni au fost vaccinați la nivel național. La categoria de vârstă 1 – 4 ani, au fost recuperați doar 55% dintre copiii nevaccinați, iar la categoria 5-9 ani, au fost vaccinați 29,1% din totalul celor nevaccinați.

Mai grav este faptul că stocurile de vaccin contra rujeolei s-au terminat deja în zece județe din țară. Potrivit statisticilor, în intervalul 31 ianuarie-28 februarie au fost consumate 44.219 doze de vaccin ROR. În acest ritm, stocul de vaccin din 28 februarie, de 86.749 doze, se va epuiza până la sfârșitul lunii aprilie.

USR solicită Ministerului Sănătății să trateze cu maximă seriozitate această situație și să refacă stocurile de vaccin ROR, chiar dacă pentru asta va fi nevoie de o derogare de la Legea Achizițiilor Publice.

„Suntem în mijilocul unei epidemii, iar dacă acest Guvern a găsit resursele să dea o ordonanță de urgență pe timp de noapte, sunt convins că va găsi resurse să rezolve această situație. Totodată, este de datoria Ministrului Sănătății să gândească și să comunice un plan de acțiune privind limitarea acestei epidemii”, susține Tudor Pop, deputat USR și membru al Comisiei de Sănătate.

Media națională a copiilor nevaccinați este între 12 și 20%. Sunt foarte mulți copii din mediul rural care nu sunt vaccinați, fie pentru că nu au acces la servicii medicale, fie pentru că părinții lor refuză sistematic schema de vaccinare. În acest context, ordonanța de urgență nr. 18/2017 privind asistenței medicală comunitară este mai mult decât necesară. Proiectul de lege privind asistența medicală comunitară, adoptat de guvernul Cioloș în octombrie 2016, a fost preluat pe 27 februarie 2017 de Guvernul Grindeanu și adoptat sub formă de ordonanță de urgență.

USR a elaborat în această săptămână un policy brief pe tema legii asistenței medicale comunitare și va urmări procesul de elaborare a normelor și modul în care vor fi puse în practică. Policy brief-ul realizat de deputatul Tudor Pop poate fi consultat pe site-ul www.usr.ro.