Restart. Reformăm România.

Ajutăm întreprinderile să treacă de criză

Susținerea întreprinderilor care au avut activitatea afectată de criza Covid prin facilități fiscale.

Criza s-a resimțit mai ales asupra mediului privat. Numărul de șomeri a crescut la peste un milion în foarte scurt timp. Guvernul actual ia banii întreprinderilor și îi dă înapoi sub formă de împrumut.

În locul programelor de stat care ia cu o mână și dau cu alta, propune ca statul să lase direct mai mulți bani în economie printr-o serie de scutiri țintite asupra întreprinderilor mici și mijlocii.
Astfel, propunem un pachet de măsuri care să ajute întreprinderile mici și mijlocii să treacă și de criza economică și de cea medicală:

1. Pentru întreprinderile care au activitate suspendată propunem ca impozitele și contribuțiile pe salarii nu se plătească pe perioada în care activitatea a fost întreruptă. Măsura aceasta este complementară șomajului tehnic.

2.Pentru întreprinderile care au avut activitate afectată de măsurile de protecție epidemiologice, propunem ca statul să nu perceapă impozit pe profit sau pe cifra de afaceri pe perioada în care sunt în vigoare măsurile epidemiologice.

3. Întreprinderile care au achiziționat și investit în materiale de igienă și protecție sanitară să poată folosi acele sume precum un credit fiscal în limita unei sume pe zi per angajat care a fost fizic la locul de muncă.

4. Plata la timp a tuturor obligaților financiare ale statului către IMM-uri, cu predilecție concediul medical trebuie decontat rapid, nu cu întârzierile enorme pe care le are CNAS în acest moment. În cazul în care CNAS nu plătește să permitem întreprinderilor să deducă sumele pe care trebuie să le primească de la CNAS, din impozitul datorat.

Aceste măsuri se pot aplica fără birocrație și fără discriminare tocmai pentru că nu presupun ca statul să ia bani după care să-i întoarcă înapoi în economie. Astfel avem un set de măsuri care:

  • Ajută întreprinderile să supraviețuiască impactului Covid și a măsurilor de suspendare a activității.
  • Ajută întreprinderile să-și ajusteze activitatea și astfel întreaga structură de producție a economiei să se adapteze la nou context post-Covid.
  • Ajută întreprinderile să ofere măsuri de protecție igienico-sanitare pe care să nu le suporte din fondurile proprii.

Instituția responsabilă -Ministere, agenții, autorități: Ministerul Finanțelor Publice

Sari la conținut